Umarovův nový klip znovu vyzval k džihádu

Moskva – K rozpoutání svaté války proti Rusku vyzval své stoupence vůdce severokavkazských náboženských extremistů Doku Umarov. V desetiminutovém obrazovém poselství naznačil, že rozšiřuje působení svého „emirátu“ do hloubi ruského vnitrozemí. „Útočte na nepřítele, kde je to jen možné,“ řekl Umarov.

Ve videoklipu, který se dnes objevil na jednom z webů blízkých kavkazským povstalcům, se Umarov představil v zasněženém lese v zimní maskovací uniformě a se dvěma muži spolubojovníky. „Zesilte džihád, ničte nepřátele Alláha,“ prohlásil Umarov. Oslovil „muslimské spolubojovníky žijící na území okupovaném Ruskem“ nejen v tradičních povstaleckých regionech na severu Kavkazu, ale i na Uralu a v Baškortostánu a Tatarstánu, tedy v oblastech, o nichž se ve svých bojových projevech dosud nezmiňoval. „Nezapomínejte, že i pro vás je dnes džihád svatou povinností,“ vzkázal Umarov muslimům žijícím v ruském vnitrozemí.

Umarov, který se označuje za „emíra severokavkazského emirátu“, se v únoru přihlásil k teroristickému útoku, jemuž koncem ledna na moskevském letišti Domodědovo padlo za oběť 37 lidí. Přestože skupiny svých bojovníků už nejednou vyslal k brutálním sebevražedným útokům uvnitř Ruska, operace extremistů se většinou odehrávají v severokavkazském Dagestánu, v Ingušsku či Kabardsko-balkarské republice.