Ukončete tažení na Tripolis, žádá G7 libyjského maršála Haftara. Ten chce otřást zemí

Jednotky maršála Haftara míří do Tripolisu (zdroj: ČT24)

Ministři zahraničí skupiny nejvyspělejších zemí G7 vyzvali východolibyjského maršála Chalífa Haftara, aby zastavil tažení na libyjské hlavní město Tripolis. K přesunu svých lidí se Haftar rozhodl v době, kdy se připravuje národní konference na západě rozdělené země. Měl by se na ní dohodnout termín parlamentních a prezidentských voleb.

Jednání ministrů zahraničí skupiny G7
Zdroj: STEPHANE MAHE/Reuters

„Dohodli jsme se, že musíme využít všech možností, které máme k dispozici, abychom zvýšili tlak na strany konfliktu, zejména pak na Haftara, abychom se vyhnuli vojenské eskalaci,“ oznámil německý ministr zahraničí Heiko Mass s tím, že každá země k tomu využije „své vlastní kanály“.

Mass dodal, že Itálie a Francie mají v Libyi přímé kontakty. Už v pátek ale ministři zahraničí G7 uvedli, že jsou rozhodně proti jakékoli vojenské akci v Libyi. Politické řešení konfliktu v Libyi podporuje i Rusko.

Haftar chce Tripolis v zájmu cti

Tripolis je stejně jako zbytek západní Libye ovládán mezinárodně uznávanou vládou a jí věrnou armádou. Východ země naopak ovládá odpadlický parlament s podporou Chalífa Haftara. Maršál nedávno nařídil své Libyjské národní armádě (LNA), aby pochodovala na hlavní město, které okamžitě vyhlásilo bojovou pohotovost všech bezpečnostních sil.

Haftar označil tažení svých vojáků za „vítězný pochod, který otřese zemí“. Nařídil také svým jednotkám, aby nestřílely na civilisty. „Kdokoli pozvedne bílý prapor, je v bezpečí,“ ujistil maršál.

V pátek se bojovalo zhruba 120 kilometrů od Tripolisu, podle agentury AP už Haftarovy jednotky převzaly kontrolu nad městem Gharján, jež leží asi padesát kilometrů jižně od libyjského hlavního města. „Nechceme Tripolis kvůli moci nebo penězům, chceme ho v zájmu cti a pověsti silného státu,“ oznámil mluvčí Haftarova štábu.

Vojenská vozidla zabavená jednotkám maršála Haftara
Zdroj: Hani Amara/Reuters

Generální tajemník OSN v Libyi neuspěl

V pátek jednal s maršálem Haftarem generální tajemník OSN António Guterres, rozhovory však skončily bezvýsledně.

Za týden by se měla konat v Ghadámisu na západě země konference, která má dohodnout termín parlamentních a prezidentských voleb. „Tu konferenci jsme připravovali rok, takže své politické úsilí jen tak rychle nevzdáme,“ ujistil zvláštní zmocněnec OSN pro Libyi Ghassan Salamé. 

Libye se zmítá v občanském konfliktu od roku 2011, kdy byl svržen dlouholetý vůdce Muammar Kaddáfí. Kromě dvou kabinetů usiluje o vládu i řada ozbrojených skupin.