Turisté znovu objevují Irák. Mnohé vlády však před jeho návštěvou varují

Horizont ČT24: Turisté v Iráku (zdroj: ČT24)

Irák je pro některé lidi stejný, jako by byli v jakékoliv jiné turisticky běžné zemi. Navštěvují památky, ochutnávají dobré jídlo a prohlížejí náboženské objekty. Říkají, že tam jsou místa bezpečná a riziková, jako v každé zemi. Většina západních vlád se tváří opatrněji.

„Skoro každý mi řekl, že není bezpečné sem jezdit. Poprvé po pěti letech jsem od babičky dostal SMS: Jako svoji babičku bys mne měl respektovat, takže bych ocenila, kdybys nejezdil. Máma mi do telefonu plakala a prosila, abych sem nejel,“ vzpomíná americký turista Jacob Nemec.

Šest let po porážce teroristů Islámského státu se k životu probírá i jedna z jejich někdejších největších pevností Mosul. Město s 1,6 milionu obyvateli je zčásti stále v troskách, ale ani to nezabránilo osmadvacetiletému turistovi ho navštívit.

Turistů přibývá

„Všem bych vzkázal, aby určitě jeli do Iráku a neposlouchali, co říkají západní vlády. Jsem si jistý, že je zde stále mnoho nebezpečných míst. Ty jsou ale i v USA a všude jinde ve světě. Ale přes to všechno jsem se tu cítil neuvěřitelně bezpečně,“ řekl Nemec. 

Američan se spolu s návštěvníky z Ruska a Británie připojil k malé, ale rostoucí skupině turistů mířící do Iráku, aby viděli rozlehlé pouštní a bažinné ekosystémy i ruiny nejstarších měst a říší na světě. Mezi perly Iráku patří například ruiny historického města Aššúr s dějinami delšími více než čtyři a půl tisíce let či mezopotámská městská pevnost Hatra, kterou před osmi lety poničili Islámský stát. Loni byla však dokončena částečná rekonstrukce a je opět přístupná turistům.

Turisté v Iráku
Zdroj: ČT24

Chystá se výstavba hotelů

„V Bagdádu, Basře, Nadžáfu a Kerbale je mnoho hotelů. Doufáme, že více hotelů bude vystavěno i v dalších městech. Mluvím o pěti či šestihvězdičkových hotelích splňujících mezinárodní standardy a s mezinárodním managementem,“ vyjmenovává irácký ministr pro turismus Ahmen Fakak al-Badrani.

I ministerstvo pro turistiku však přiznává, že to bude chtít ještě nějaký čas, než přijede více návštěvníků. 

Irák zažil turistický vrchol v roce 2010, kdy přijelo více než jeden a půl milionu zahraničních návštěvníků. Mnoho vlád světa však nyní stále před návštěvou varuje a odrazuje od ní kvůli hrozbě terorismu, únosu, ozbrojeného konfliktu a nepokojů. Patří mezi ně Spojené státy i Česká republika.