Turismus v Ománu jen kvete. Monzuny z něj vytvořily oázu

Arabští turisté si oblíbili monzunovou část Ománu (zdroj: ČT24)

Statisíce obyvatel Perského zálivu hledají únik před padesátistupňovými vedry. Láká je překvapivě Omán, který zažil na jihu země tři monzunové měsíce a oblast se tak změnila v oázu. Do země proto míří stále víc turistů.

Zatímco většina světa jezdí celoročně k moři za sluncem, obyvatelé arabského světa míří do Ománu. Ten se na začátku léta proměňuje na oázu, i když o poznání chladnější a deštivější. Tři měsíce během monzunového období se zde lidé mohou těšit z mírných teplot a všudypřítomných mraků.

„Jezdí sem mnoho turistů z Arabského poloostrova i okolí z míst, kde teploty dosahují 50 stupňů, aby si vychutnali toto nádherné počasí,“ uvedl šéf meteorologického oddělení guvernorátu Dafár Khalid al-Najar.

Toto mnohými vyhledávané období končí 21. září. Během něj se tady před spalujícím vedrem ukrývají statisíce turistů – oproti loňsku přitom jejich počet dosáhl dvojnásobku. V hotelích na pobřeží i v horách se už ubytovalo víc než 650 tisíc lidí.

„Sem do Salály by během tohoto období měli přijet úplně všichni. Díky Bohu, že jsme se sem letos rozhodli poprvé přijet. Toto místo otevírá duši a je uklidňující pro všechny, staré i mladé,“ podotkl turista z Ománu Adnan al-Mahrouki.

Turisté v Ománu
Zdroj: Ahmed Jadallah/Reuters

Lákadlem je i tradiční ománský festival

Východní cíp Arabského poloostrova zasahuje do monzunového pásu. Díky vydatným srážkám zezelená místní flóra a rozproudí se řeky. Po setmění vyrážejí tisíce návštěvníků do ulic. V této době zde začíná monzunový festival, jehož oslav se každou noc účastní na 50 tisíc lidí.

Tradiční tance a zpěv symbolizují ománskou kulturní rozdílnost – kořeny arabského, afrického i asijského dědictví. Vystupující ze čtyřiceti zemí pomyslně dohromady s návštěvníky spojují oslavy deště. „Monzunové období je zde považováno za čas, kdy se schází celá naše společnost,“ poznamenal organizátor festivalu Ali Saleh.

Masový turismus v oblasti je přitom záležitostí spíše posledních let. Ománská vláda v roce 2015 investovala v přepočtu víc než 17 miliard korun do výstavby nového letiště a infrastruktury v oblasti. „Dá se to srovnat s Evropou, když poprvé vidíte sníh. Pro obyvatele Zálivu je to s deštěm podobné,“ konstatoval manažer resortu Al-Baleed v Salále James Hewitson.

Hory přitom nelákají jen turisty – zamířili se i velbloudi. Zpátky do písčitých dun se vydají znovu po skončení období dešťů.

  • Oficiálně Sultanát Omán leží v jihozápadní Asii, konkrétně v jihovýchodní části Arabského poloostrova. Omán je monarchií. Současným sultánem a zároveň předsedou vlády je Kábús bin Saíd z dynastie al-Saídů. Titul monarchy je dědičný.
  • V zemi žijí přibližně tři miliony obyvatel. Nejpočetnějším etnikem jsou Arabové, následují přistěhovalci původem z Jižní Asie – Bangladéše (Bengálci), Indie, Pákistánu (Balúčové) a Srí Lanky a též Afriky.
  • Valná většina obyvatel jsou muslimové. Mezi dorozumívací jazyky patří úřední arabština a hojně používaná angličtina.