Turci střílejí po uprchlících ještě v Sýrii, tvrdí HRW. Ankara to odmítá

Ankara popírá zprávu ochránců lidských práv Human Rights Watch (HRW), že by Turci na syrské hranici stříleli po utečencích, kteří se snaží dostat do Turecka. Ankara připomněla, že od začátku syrského konfliktu země přijala 3,5 milionu uprchlíků.

Třináct ze šestnácti syrských uprchlíků, s nimiž HRW mluvila, uvedlo, že turečtí pohraničníci na ně a na další syrské uprchlíky stříleli, ještě když se nacházeli na syrském území. Turci tak prý zabili deset lidí včetně jednoho dítěte a další zranili.

Syřané, kteří uprchli k turecké hranici a hledají bezpečí a azyl, jsou nuceni ustupovat kvůli kulkám a zneužívání. Jelikož boje v Idlibu a Afrínu vyhánějí tisíce dalších, počet Syřanů uvězněných u hranic, kteří jsou ochotni riskovat svůj život, aby se dostali do Turecka, bude pravděpodobně růst.
Lama Fakihová
zástupkyně ředitele Human Rights Watch pro Blízký východ

Ankara tvrdý přístup vůči běžencům popírá. „Nebyl zaznamenán žádný případ střelby na civilisty na hranicích,“ sdělil agentuře Reuters turecký vyšší vládní úředník.

Podle údajů OSN se směrem k syrsko-turecké hranici přesunulo od poloviny loňského prosince do poloviny ledna 247 tisíc Syřanů. Do převážně rebely ovládané provincie Idlib totiž v posledních měsících hlouběji pronikly syrské vládní jednotky.

Turecká operace Olivová ratolest proti Kurdům pokračuje

Turecko navíc minulý měsíc zahájilo vojenskou akci proti kurdským milicím YPG v sousední syrské oblasti Afrín. Podle turecké agentury Anadolu byli od začátku ofenzivy Kurdové nuceni vyklidit 27 lokalit.

Na 15 tisíc civilistů muselo oblast Afrínu opustit a bezpečnost zhruba 300 tisíc lidí tu zůstává ohrožena, varovala koncem ledna v projevu k Radě bezpečnosti čelní představitelka OSN v oblasti humanitárních záležitostí Ursula Muellerová.

Turecká vláda nově hrozí syrským Kurdům odplatou za sobotní ztrátu sedmi vojáků - pět z nich mělo zahynout při zásahu tanku.

Turecko přijalo více syrských uprchlíků než kterákoli jiná země. Poskytlo jim dočasný status ochrany a základní služby, včetně lékařské péče a vzdělávání, připomněla agentura Reuters. Tato velkorysost však podle HRW nezbavuje Ankaru odpovědnosti za ochranu těch, kteří ji hledají na turecké hranici.

Dohoda s Turky zastavila masovou migraci přes Řecko

Do Řecka připlulo loni z Turecka zhruba 30 tisíc běženců, což je asi šestkrát méně než o rok dříve. Masový příchod běženců se zastavil díky dohodě Evropské unie s Ankarou, která migraci brání výměnou za finanční pomoc.

Na základě této dohody může také Řecko posílat zpět do Turecka migranty, kteří vstoupí do Řecka nelegálně a nedostanou azyl. Azylové řízení v Řecku ale často trvá velmi dlouho a uprchlická zařízení na ostrovech jsou i proto přeplněná.