Topolánek na summitu v Peru předsedá diskusi o chudobě a společenské nerovnosti

Lima - V peruánském hlavním městě začal summit Evropské unie a Latinské Ameriky, kterého se účastní vedoucí představitelé skoro 60 zemí. Tématem jednání jsou zejména klimatické změny, chudoba a globální potravinová krize. Na akci dorazil i český premiér Mirek Topolánek. Předsedá zde kulatému stolu, u kterého se projednává otázka chudoby.

Summit si klade za cíl zmírnit klimatické změny, vést udržitelný rozvoj a zároveň nesnižovat rozvoj ekonomický. Lze přitom očekávat, že na sebe pozornost strhnou rozepře některých latinskoamerických lídrů či spor o biopaliva. Právě zvyšování produkce biopaliv, které Evropská unie používá jako jeden z nástrojů proti změnám klimatu, totiž má podle kritiků zásadní vliv na stále rostoucí ceny potravin. K hlasitým kritikům biopaliv patří například Venezuela či Peru. 

Český premiér Mirek Topolánek na summitu předsedá jednomu ze čtyř pracovních stolů. Diskuse se účastní španělský premiér José Luis Zapatero, bolivijský prezident Evo Morales nebo prezident Venezuely Hugo Chávez. Politici jednají o otázce chudoby a společenské nerovnosti. „Diskuse se točí kolem toho, zda je nutné znárodňovat základní  zdroje, nebo zda je možno zabezpečit základní zdroje a sociální jistoty bez toho, aniž bychom rušili soukromé vlastnictví,“ uvedl Topolánek. Za hlavní cíl své cesty pak označil to, že se zde Česká republika představí jako budoucí předsedající země EU. Návštěva premiéra má i ekonomický rozměr, vede zde řadu bilaterálních jednání. Sejde se například s prezidenty Brazílie, Mexika a Kostariky. 

Dvoudenní summit v Limě provázejí velmi přísná bezpečnostní opatření. Pohotovost má 95 tisíc policistů a dalších 35 tisíc příslušníků jiných bezpečnostních složek. Centrum peruánské metropole je v podstatě neprodyšně uzavřeno, hlavně v těch oblastech, kde jsou státníci ubytováni.

S napětím se také očekává vystoupení venezuelského prezidenta Huga Cháveze, ten již před summitem ostře napadl německou kancléřku Angelu Merkelovou. Chávez, který se účastní diskuse vedené Topolánkem, ale osobně českému premiérovi řekl, že nemá zájem na tom, aby vedl kontroverzní diskuse, chce prý jen prezentovat svůj pohled na věc.

Kromě Cháveze zavítali na summit také prezidenti Ekvádoru a Kolumbie, dá se tedy očekávat, že se znovu otevře velmi citlivé téma nedávného konfliktu těchto tří zemí. Spor vznikl po útoku kolumbijské armády na jednotky FARC na území Ekvádoru.