Tony Blair si toho před třemi lety odnesl z Downing Street požehnaně

Londýn – Šestasedmdesát dárků od zahraničních politiků a celebrit si při odchodu z funkce v roce 2007 odnesl bývalý britský premiér Tony Blair. Největší zalíbení našel v hodinkách: těch si vzal rovnou 12, přičemž devět z nich dostal od italského premiéra Silvia Berlusconiho. Údaje zveřejnil po bezmála ročním otálení úřad britských premiérů. O zveřejnění žádal v rámci zákona o svobodě informací Lee Rotherham, který vede kampaň proti plýtvání ve státní administrativě.

Blair dostal od Berlusconiho celkem sedmnáctery hodinky, z toho pět během jednoho měsíce. Z Downing Street si jich ale odnesl jen devět. Kromě toho se nedokázal rozloučit s kytarami, které dostal i s podpisem od frontmana U2 Bona a kanadského rockera Bryana Williamse. Na seznamu věcí, které si Blairovi odnesli, jsou například vázy z Japonska, Maďarska, Kuvajtu a ze Saúdské Arábie, dýka z Ománu, orientální sošky nebo šperky - většinou z Itálie.

Ve vládním skladišti naopak zůstaly třeba jesličky od někdejšího palestinského prezidenta Jásira Arafata nebo iPod od kalifornského guvernéra Arnolda Schwarzeneggera.

Podle britských předpisů patří všechny dárky, které premiér či ministři dostanou, státu. Při odchodu z funkce si ale premiér může odnést předměty do hodnoty 140 liber (necelé 4 000 korun). Pokud jsou dražší, může si je koupit za tržní cenu.

Úřad britských premiérů ale neoznámil, kolik Blair za jednotlivé dárky zaplatil. Britské listy připomínají, že před třemi lety se kytara podepsaná Bonem vydražila při charitativní aukci za 90 tisíc liber (2,5 milionu korun).