Tonga odklízí sopečný popel z letiště, voda a další pomoc tam zatím míří po moři

Záchranné týmy na tichomořském souostroví Tonga usilovně pracují na odklizení vulkanického popela z přistávací dráhy mezinárodního letiště, aby mohla do země proudit humanitární pomoc poté, co na ostrovech způsobila rozsáhlé škody sobotní erupce sopky a následná vlna tsunami. Katastrofa si podle dosavadních informací vyžádala čtyři oběti. Úřadům se částečně podařilo obnovit telefonní síť.

Koordinátor pomoci OSN Jonathan Veitch podle Reuters prohlásil, že organizace bude většinu humanitárních operací řídit na dálku a na Tongu zřejmě nepošle svoje zaměstnance, aby neriskovali zavlečení covidu-19. Země je jednou z mála na světě, která nemá žádné případy nákazy koronavirem.

„Domníváme se, že budeme schopni vyslat své lety se zásobami. Ohledně letů s personálem si nejsme jisti, protože Tonga má velmi přísnou covidovou politiku,“ podotkl Veitch. Podle něj by zavlečení nákazy na souostroví znamenalo katastrofu, ačkoli 90 procent tamního dospělého obyvatelstva je očkováno.

„Jsou jako na řadě dalších pacifických ostrovů velmi opatrní, co se týče otvírání hranic, kvůli předešlým epidemiím nemocí v Tichém oceánu, které zde vyhladily celé komunity,“ vysvětluje Veitch. OSN má na Tonze třiadvacet svých lidí a působí zde i další mezinárodní nevládní organizace.

Na hlavním tonžském ostrově je nyní prioritou odklizení popela, to je ale složitější, než se očekávalo. „Mysleli jsme si, že letiště bude fungovat již v úterý, ale nakonec se ho nepodařilo zcela vyčistit, protože se na zem snášel další popel,“ prohlásil Veitch.

Ztížená komunikace

Vulkanický popel rovněž znečistil zdroje pitné vody. Vodu, potraviny, zdravotnický materiál a další pomoc vezou na Tongu vojenské lodě, které vypluly z Nového Zélandu a z Austrálie. „Doplout na Tongu trvá přibližně tři až čtyři dny,“ řekl BBC novozélandský ministr obrany Peeni Henare.

Celkový počet obětí ani rozsah škod na Tonze stále nelze přesně určit, protože sobotní výbuch poškodil i komunikační kanály včetně klíčového podmořského kabelu. Jeho oprava potrvá nejméně čtyři týdny, avizuje novozélandské ministerstvo zahraničí s odkazem na americkou společnost SubCom, která má opravu tichomořských kabelů na starosti.

Horizont ČT24: Svět navazuje spojení s ostrovy Tonga (zdroj: ČT24)

Komunikovat s Tongou bylo od erupce až do středečního rána možné jen skrze několik satelitních telefonů na velvyslanectvích v tonžském hlavní městě Nuku'alofa. Telekomunikační firma Digicel následně zprovoznila dočasnou síť 2G, která přednostně funguje pro hovory a zprávy SMS. Očekává se však, že spojení bude omezené a nepravidelné a pokryje zhruba deset procent běžné kapacity, napsala dříve v prohlášení novozélandská diplomacie.

Digicel odpoledne oznámil, že lze na souostroví přijímat mezistátní hovory. Agentura Reuters však napsala, že se jí telefonicky nepodařilo s Tongou spojit.