Spojí se pravoslavní po tisíci letech opět s katolíky?

Ankara – Možnost opětovného sjednocení s katolíky dnes připustil konstantinopolský patriarcha Bartoloměj, nejvyšší představitel řecké pravoslavné církve. Obě církve se rozdělily při velkém schizmatu v roce 1054. Podle Bartoloměje je nový papež František s to provést velkou reformu mezi katolíky.

Bartoloměj, který se minulý týden zúčastnil Františkovy inaugurace, podotkl, že nový duchovní vůdce římskokatolické církve je v mnohém jiný než jeho předchůdci. Konstantinopolský patriarcha nicméně uvedl, že by se případné znovusjednocení mohlo uskutečnit až za příštích generací. „Pravděpodobně se to nestane za mého života,“ řekl 73letý Bartoloměj podle tureckého deníku Hürriyet.

Patriarcha potvrdil, že Františka pozval na návštěvu sídla ortodoxní církve v Istanbulu, datum takové návštěvy ale není zatím známo. František a Bartoloměj se každopádně setkají 4. až 6. ledna v Jeruzalémě během ortodoxních Vánoc, a to u příležitosti 50. výročí setkání někdejšího papeže Pavla VI. a expatriarchy Athenagorase.