Spojené státy se připravují na tisíce migrantů z Mexika. V Texasu už působí Národní garda

Horizont ČT24: Rostoucí napětí na americko-mexické hranici (zdroj: ČT24)

Američtí imigrační úředníci, pohraničníci, vojáci i dobrovolníci se připravují na 11. květen, kdy v zemi přestanou platit protipandemická opatření. Tisíce migrantů na mexické hranici se kvůli tomu chystají na vstup do USA, Washington ale varuje, že se pravidla v zásadě nezmění. Sice chce rozšířit legální žádosti o azyl, ale deportovat bude i nadále.

Nařízení číslo 42 v současnosti umožňuje americkým úřadům rychle vracet do Mexika migranty ze třetích zemí, aniž by měli možnost požádat o azyl. Opatření zavedla administrativa Donalda Trumpa v koronavirové pandemii a vysvětlovala ho ochranou veřejného zdraví. V pátek ráno místního času se ale po více než třech letech zruší. 

Co přijde dál, ovšem lidé, kteří se chtějí do Spojených států přesunout za lepším životem, jen odhadují. Často si myslí, že legální vstup do USA bude jednodušší. Mnozí z nich však tvrdí opak – dostat se přes hranice prý bude nemožné a deportací přibude.

Rostoucí napětí

Americké úřady jsou v permanenci už několik týdnů a napětí v pohraničí sledují. Od poloviny března přichází z Mexika na devět tisíc migrantů denně. Další desetitisíce čekají nedaleko ostnatých drátů; deník El País zveřejnil záběry z mexicko-americké hranice, které zachycují běžence, jak například překonávají nebezpečnou hraniční řeku Rio Grande. Jiní se prodírají ploty z ostnatého drátu, další čekají ve frontě a přespávají na zemi, až opatření 42 přestane platit.

„Hranice není otevřená, nebyla otevřená a nebude otevřená po 11. květnu,“ hlásí rezolutně ministr vnitřní bezpečnosti USA Alejandro Mayorkas a americký prezident Joe Biden připustil, že situace na hranici s Mexikem je a ještě nějakou dobu zůstane chaotická – ačkoliv se jeho administrativa na 11. květen připravuje více než rok.

Armáda, Národní garda a záchranné vesty

Americká vláda kvůli změně pravidel posílila ochranu jižních hranic vysláním dalších stovek vojáků. Od čtvrtka také zpřísňuje pokuty a tresty za nelegální přechody. Pomoc hledá například u leteckých maršálů, v Texasu už působí také Národní garda a guvernér Greg Abbott v pondělí oznámil vytvoření speciální pohraniční jednotky, která má nápor migrantů pomoci zvládnout.

Místní nicméně nadále vyjadřují obavy. „Nejsme schopní to množství (žádostí) zpracovat. Nejvíc se ale obávám tlaku na zdravotnictví,“ konstatoval starosta texaského města Lareda Victor Trevino. Města El Paso, Brownsville a Laredo už vyhlásila stav nouze. Starosta El Pasa, kde spí řada běženců na ulicích, řekl, že velký nápor očekává už v pátek. „V Ciudad Juárez je na ulici odhadem osm až deset tisíc migrantů,“ řekl Oscar Leeser po návštěvě mexického města na druhé straně hranice.

V mexickém Matamoros, které sousedí s Brownsville, podle agentury Reuters migranti nakupují záchranné vesty, s nimiž se chystají přeplavat řeku Rio Grande.

Očekávaná soudní dohra

Očekávanému náporu na mexicko-americké hranici má ulevit zejména rozšíření legálních cest do Spojených států. Od poloviny ledna se totiž mohou žadatelé hlásit o schůzku s imigračním úředníkem pomocí aplikace v telefonu. Termínů je sice málo, ale od čtvrtka jich bude víc.  

Zároveň vstupuje v platnost úprava, podle které budou moci žádat o azyl na mexicko-americké hranici jen ti, kteří při přechodu bezpečnou zemí podali žádost tam a byli odmítnuti. Výjimku z tohoto pravidla budou mít mimo jiné nezletilí bez doprovodu či lidé v bezprostředním ohrožení. Podle agentury AP nová přísná pravidla téměř jistě napadnou ochránci práv uprchlíků u soudu.