Speleolog onemocněl tisíc metrů pod zemí. Na jeho záchraně pracuje 150 lidí

Horizont ČT24: Americký speleolog uvázl v nejhlubší turecké jeskyni (zdroj: ČT24)

Jedna z nejhlubších jeskyní v Turecku je dějištěm dramatické záchranné akce. V hloubce přes tisíc metrů pod povrchem onemocněl americký speleolog. Jen za pomoci horolezeckého vybavení ho teď záchranáři zkoušejí dopravit z hlubin zpět na povrch, kde by se mu dostalo lékařské pomoci.

Muž uvázl v jeskyni Morša v jihotureckém pohoří Taurus. Oficiálně je teď třetí nejhlubší v Turecku, ale její průzkum stále probíhá. Američan Mark Dickey s týmem mapoval jednu z jejích nejhlubších částí. Krátce poté ho postihly zdravotní problémy a začal krvácet do zažívacího traktu. Jeho tým ho ale dokázal stabilizovat a do hlubin se okamžitě vydali zdravotníci.

Dickey onemocněl v hloubce 1040 metrů pod povrchem, na samé hranici zmapované části jeskyně. Prostřednictvím videa poděkoval všem, kteří se podílejí na jeho záchraně. „Tady Mark Dickey. Hlásím se z hloubky 1000 metrů. Chci poděkovat všem, kdo jsou tady dole i celé jeskyňářské komunitě za její reakci,“ říká na záznamu.

Do Turecka se sjelo přes 150 jeskyňářů z celého světa. Věděli, jak nebezpečná bude operace v podzemí, kde jen slanit na dno jeskyně trvá 12 hodin a cesta na povrch je ještě o čtyři hodiny delší. „Je to velice náročná operace, kterou nemůže zvládnout jediný tým. Proto jsme jeskyni rozdělili na sektory. Každý ze sedmi úseků dostane na starost tým z jiné země,“ popisuje vedoucí záchranného týmu Recep Salci.

Pomoc z celé Evropy

Kolegové se snaží Dickeyho udržovat v co nejlepších podmínkách. Staví pro něj stan a dávají mu pravidelné infuze. Přesto není prostředí v podzemí pro jeho stav nejvhodnější a namáhavý je i pohyb úzkými komíny a šachtami.

Specialistům z Turecka, Maďarska, Chorvatska, Bulharska, Polska nebo Itálie se podařilo nemocného speleologa vyzvednout už o přibližně sedm set metrů. Neodvažují se ale odhadnout, kdy ho dokážou dostat na povrch.

„Musíme postupovat opatrně, protože nemůžeme riskovat, že se zhorší Markův stav. Musíme dávat pozor každý metr,“ vysvětluje předseda technické komise Evropské asociace jeskynních záchranářů Giuseppe Conti.

Dickeyho po celou cestu k povrchu doprovází tým lékařů, kteří neustále monitorují jeho zdraví. Záchranáři mezitím připravují cestu pro nosítka. V případě, kdy by hrozilo, že úzkými komíny neprojdou, používají i malé nálože trhavin. Na povrchu je pak kromě kromě dalších lékařů připraven i vrtulník, který ho okamžitě transportuje do nemocnice.