Severní Korea odsoudila dvě americké novinářky

Soul - Ke dvanácti letům nucených prací dnes komunistická Severní Korea odsoudila dvě americké novinářky Eunu Leeovou a Lauru Lingovou z americké stanice Current. Obě ženy byly zadrženy v březnu na hranici s Čínou. Severní Korea je obvinila z nelegálního vstupu do země. V době svého zadržení připravovaly zprávu o severokorejských uprchlících.

„Proces potvrdil, že se dopustily vážného zločinu proti korejskému národu a nelegálního vstupu do země,“ napsala oficiální agentura KCNA. „Každá z nich byla odsouzena ke dvanácti letům převýchovných prací,“ dodala v krátké zprávě. Soud se konal v době značně zvýšeného napětí mezi Severní Koreou a dalšími zeměmi regionu i světa.

„Obě novinářky pracovaly pro televizní společnost, která vysílá v San Franciscu. Sedmnáctého března se dostaly do rukou severokorejské hlídky a to v situaci, která se dá charakterizovat jako únos, protože nebyly na území Koreje, ale na území Číny. Bylo to u řeky Tuman, která tvoří hranici mezi Ruskem, Čínou a Korejí,“ podotkl publicista a komentátor Jan Petránek. Dle jeho slov následující tři týdny prohlašuje Severní Korea pásmo pobřežních vod za nepřípustné pro ostatní světové lodi, neboť chce zřejmě zkoušet rakety dlouhého doletu. KLDR v posledních měsících provedla několik testů svých raket různého doletu, uskutečnila jadernou zkoušku, odmítá se vrátit k jednacímu stolu o svém jaderném programu a hrozí dalšími zbrojními testy v případě sankcí ze strany mezinárodního společenství.

USA se snaží Severní Koreu přimět k ukončení jaderných ambicí 

Analytici se domnívají, že Pchjongjang se pravděpodobně pokusí využít incidentu s novinářkami k nátlaku pro budoucí vyjednávání s Washingtonem. Spojené státy se snaží Severní Koreu přimět k ukončení jaderných ambicí.

Americké ministerstvo zahraničí požádalo, aby severokorejský režim novinářky propustil. „Rozsudkem jsme velmi znepokojeni, intenzivně se tím zabýváme. Ministryně zahraničí Clintonová se snaží podniknout vše, co je v jejích silách. Vyzýváme zástupce Severní Koreje, aby obě ženy z humanitárních důvodů propustily a dovolily jim se znovu setkat se svými rodinami,“ vyjádřil se mluvčí ministerstva zahraničí Ian Kelly.