Sebevražedný útok v Pákistánu si vyžádal 31 obětí

Islámábád - Nejméně 31 lidí dnes zemřelo při bombovém útoku sebevražedného atentátníka uvnitř vojenského náborového centra ve městě Mardan na severozápadě Pákistánu. Dalších asi 20 lidí bylo zraněno, informovaly agentury Reuters a AFP s odvoláním na bezpečnostní zdroje. Pákistánský premiér Júsuf Ráza Gílání útok odsoudil s tím, že to nemůže ovlivnit rozhodnutí vymítit terorismus v zemi.

Oblast severozápadního Pákistánu, která je centrem konfliktů mezi pákistánskou vládou a povstalci z hnutí Taliban, znovu přinesla oběti. Po výbuchu, který se podle svědků odehrál nedaleko školy v době ranního tréninku vojenských nováčků, zemřelo nejméně dvacet z nich.

Pákistánský premiér Júsuf Ráza Gílání útok v Mardanu odsoudil. „Takové zbabělé útoky nemohou ovlivnit morálku bezpečnostních sil a rozhodnutí národa vymýtit terorismus,“ uvedl podle AP Gílání v oficiálním stanovisku.

V Pákistánu bylo od roku 2007 spácháno asi 400 atentátů, které si vyžádaly skoro 2600 mrtvých. Podle pákistánských zdrojů za drtivou většinou z nich stojí fanatici z hnutí Taliban, jež má těsné vazby na teroristickou organizaci Al-Káida.