S bojem proti viru zika pomůže na Kubě armáda. Castro povolal 9000 vojáků

Kubánská armáda bude pomáhat zdravotníkům s bojem a prevencí proti viru zika. Prezident Raúl Castro v pondělí oznámil, že do preventivních akcí, které mají zabránit rozšíření viru přenášeného komáry po ostrově, nasadí celkem 9000 vojáků. Jejich úkolem bude vykuřovat domy a informovat obyvatele, jak se proti možné nákaze chránit. Nákaza virem spojovaným s nemocí ohrožující vývoj mozku lidského plodu se šíří po Latinské Americe a Karibiku, Kubě se ale zatím stále vyhýbá.

Castro informoval o nasazení vojska na titulní straně pondělního vydání oficiálního komunistického deníku Granma. Armáda bude podle něho ve spolupráci se zdravotníky a policisty vystříkávat městské čtvrti i obce jako prevenci proti líhnutí komárů a podnikat další opatření proti rozšíření viru. Kubánce Castro vyzval k bezpodmínečné spolupráci s úřady.

Virus zika se od loňska šíří po Latinské Americe, kde patří k nejvíce zasaženým zemím Brazílie, Venezuela a Kolumbie, které registrují statisíce případů. Ve velkém zasáhl rovněž středoamerické země či karibské ostrovní státy jako Haiti, které jsou nedaleko Kuby.

obrázek
Zdroj: ČT24

Virus podle lékařů zřejmě ovlivňuje nedostatečný vývin mozku lidského plodu a způsobuje mikrocefalii, pro což je podle Světové zdravotnické organizace (WHO) stále více důkazů. WHO kvůli tomuto viru již na začátku února vyhlásila celosvětový stav nouze.

Virus zika je také spojován s Guillain-Barrého syndromem, který se projevuje obrnou svalstva. Dosud proti němu neexistuje účinná vakcína, podle expertů potrvá ještě několik let, než bude běžně dostupná.