Rijád platí evropským vědcům, aby zvyšovali hodnocení jeho univerzit, píše El País

Saúdská Arábie platí řadě španělských a dalších evropských vědců, aby administrativním trikem zlepšovali mezinárodní hodnocení jejích univerzit a výzkumných institucí. Podle deníku El País evropští vědci uvádějí jako své hlavní působiště pracoviště v Saúdské Arábii, ačkoliv fakticky vedou svou hlavní badatelskou aktivitu jinde. Tím zlepšují saúdskoarabským školám skóre například v rámci takzvaného šanghajského žebříčku.

Podle španělského deníku uvádí jako své hlavní působiště Saúdskou Arábii, ačkoliv ve skutečnosti mají svou hlavní činnost jinde, nejméně jedenáct španělských vědců, šest vědců z Itálie či pět výzkumníků z Německa. El País vychází ze studie, kterou zveřejnila agentura SIRIS. Saúdskoarabské úřady mají zájem především o badatele s bohatou publikační činností či vysokým počtem citací, protože právě oni dokážou výrazným způsobem ovlivnit umístění v některých mezinárodních žebříčcích.

Jedním z prvních španělských vědců, kteří na nabídku ze Saúdské Arábie kývli, byl chemik Damià Barceló, který od roku 2016 uvádí jako své hlavní působiště Univerzitu krále Saúda v Rijádu. Barceló patří k nejplodnějším španělským vědcům ve svém oboru. O finančních podmínkách svého angažmá v Rijádu nechtěl se španělskými novináři mluvit. Uvedl ale, že změna působiště byla podmínkou pro vedení vlastního výzkumu v Saúdské Arábii. Když další španělský chemik Rafael Luque papírově změnil své působiště, tak to univerzitu v Córdobě stálo 150 míst v šanghajském žebříčku. Ta ho za krok na třináct let suspendovala.

Vědci, kteří se rozhodli vykázat jako hlavní místo svého působení Saúdskou Arábii, nechtějí většinou o podmínkách kontraktů s tamními institucemi příliš mluvit. Někteří uvádějí, že to byl nezbytný krok, aby mohli vést v zemi výzkum.

Byla to otázka přežití, říká vědec

Profesor výpočetních technologií Luis Martínez López tvrdí, že nabídky dostával z arabských zemí od roku 2017, kdy se dostal do žebříčku nejcitovanějších vědců Highly Cited Researchers. Na návrh z Rijádu kývl po pěti letech, když nezískal grant ve Španělsku. „Tentokrát to byla otázka přežití,“ řekl deníku Martínez López, který dostává ze Saúdské Arábie na 60 tisíc eur ročně (zhruba jeden a půl milionu korun). Fyzik Andrés Castellanos, který získal španělskou cenu pro nadějné vědce, se nijak netají tím, že smlouva se Saudy byla příležitostí, jak získat další prostředky pro svůj tým.

Mezi vědci, kteří naopak odmítli nabídku z Rijádu, je chemička Mira Petrovicová. Tvrdí, že jí ze Saúdské Arábie slibovali na 70 tisíc eur ročně. Podle ní je financování ze země, která je tvrdou teokratickou diktaturou, otázkou etiky, integrity a důstojnosti vědců.

Díky systému Saúdská Arábie vykazuje v žebříčku velmi citovaných vědců 112 jmen, čímž by se země dostala do TOP 10 států. Organizátor žebříčku však kvůli pochybnostem Saúdskou Arábii v desítce zemí s největším počtem nejcitovanějších vědců neuvádí. Naopak šanghajské hodnocení je podle SIRIS systémem stále ovlivnitelné.