Rakev s královnou Alžbětou II. byla vystavena ve Westminsterském sálu

Smuteční průvod ve středu v Londýně doprovodil pozůstatky britské královny Alžběty II. z Buckinghamského paláce do sídla parlamentu, do Westminsterského paláce. Osm příslušníků granátnické gardy umístilo rakev na katafalk ve Westminsterském sále. Veřejnost se tam může přijít naposledy s královnou rozloučit až do pondělního rána, kdy se uskuteční státní pohřeb.

Rakev na lafetě tažené šestispřežím Královského dělostřeleckého pluku doprovázeli nový král Karel III., oba jeho synové a další blízcí příbuzní zesnulé panovnice. Zástup kráčel pohřebním tempem pětasedmdesát kroků za minutu, které udávaly bubny i žestě vojenského orchestru.

Asi hodinu předtím, než průvod vyšel z královského sídla, londýnská radnice na Twitteru upozornila, že všechny plochy určené pro přihlížející už jsou plné a policie nebude pouštět další zájemce. Zhruba dvoukilometrová cesta centrem Londýna byla zalitá sluncem a lemovaly ji desetitisíce lidí, z nichž někteří hlasitě tleskali, když je průvod míjel.

Smuteční průvod prošel po hlavní třídě The Mall přes přehlídkové prostranství House Guard Parade a poté po třídě Whitehall k parlamentu. Rakev byla zakrytá královskou standartou Velké Británie, na které na fialové sametové podušce spočívala britská imperiální koruna. Tu měla Alžběta II. na hlavě při své korunovaci v roce 1953.

Události: V Londýně byla vystavena rakev s Alžbětou II. (zdroj: ČT24)

Ve středu před rozbřeskem byla na třídě The Mall generální zkouška průvodu, která měla zajistit, aby vše proběhlo bez zádrhelů. Zkoušela se i odolnost koní, kteří kvůli pietní události prošli speciálním výcvikem. 

„Zvykali jsme je na hlasité zvuky, na davy, na vlajky a kytice, i na vzlykání truchlících a zvuky bubnů,“ řekl agentuře AP seržant Tom Jenks, který byl v čele průvodu. V průvodu kráčel i vojenský orchestr, který hrál například smuteční pochody Fryderyka Chopina nebo Ludwiga van Beethovena.

Pieta u rakve

U budovy londýnského parlamentu se již od rána prodlužovala fronta čekajících, kteří budou mít ve středu večer první příležitost projít kolem rakve zesnulé panovnice. Podle serveru BBC News se už během dne zástup lidí natáhl od parlamentu přes most Lambeth Bridge na levý břeh Temže k Westminsterskému mostu a obřímu kolu London Eye, a je tedy dlouhý zhruba 1,5 kilometru.

Procesí s rakví Alžběty II.
Zdroj: Marko Djurica/Reuters

Každý nově příchozí dostane náramek s pořadovým číslem, aby mohl v případě nutnosti frontu opustit kvůli občerstvení nebo návštěvě toalety. Policie podle serveru Sky News připravila zábrany, které ohrazují koridor pro čekající, v celkové délce šestnáct kilometrů. Trasa vede po levém břehu Temže kolem mostu Tower Bridge do parku Southwark.

Rakev bude veřejně vystavená ve Westminsterském sále od středečních osmnácti hodin do pondělního časného rána. Očekává se, že ji bude chtít vidět až 750 tisíc lidí. Stanice BBC po celou dobu bude dění v sále sledovat v živém streamu, který potrvá nepřetržitě 109,5 hodiny.