Putin vyznamenal komunistického europoslance Maštálku

Český komunistický europoslanec Jiří Maštálka dostal od Vladimira Putina vysoké ruské státní vyznamenání. Prezident mu udělil Řád přátelství jako místopředsedovi delegace Evropského parlamentu ve výboru parlamentní spolupráce Evropská unie - Rusko.

Kromě Maštálky řád nyní obdrželo několik zahraničních podnikatelů, kteří působí ve společných firmách s Ruskem, zástupci ruských krajanských spolků v zahraničí, ministři vlád Vietnamu, Rakouska a Monaka a další osobnosti.

Řád přátelství patří k nejvyšším ruským vyznamenáním, uděluje se od roku 1994. V sovětských dobách neslo vyznamenání název Řád přátelství národů. Ocenění jej dostávají za „velký přínos k upevnění přátelství a spolupráce s Ruskou federací,“ dále za rozvoj obchodních, ekonomických a vědeckých styků a za zachování a popularizaci ruštiny a ruské kultury v zahraničí.

KSČM na svém webu uvedla, že Putin ocenil dlouholetou Maštálkovu práci vykonávanou jak z pozice levicového europoslance ve frakci GUE/NGL, tak i českého politika a lékaře. „Byl by to dlouhý a pestrý výčet aktivit, akcí a projektů, které Jiří Maštálka v posledních letech realizoval v zájmu rozvoje přátelských vztahů Evropské unie a Ruska, Ruska a České republiky,“ uvádí se v prohlášení.

Šedesátiletý Maštálka je od roku 2004 poslancem Evropského parlamentu za KSČM, post obhájil ve volbách v letech 2009 a 2014. Odmítá sankce, které Evropská unie uvalila na Rusko kvůli anexi Krymu a podpoře proruských separatistů na Ukrajině.

Vztahy mezi Evropou a Ruskem připomínají doby „železné opony“. Západ dlouhodobě kritizuje Rusko za porušování lidských práv a mimo jiné za způsob, jakým se Moskva zapojila do konfliktu v Sýrii. Spory se naposledy vyhrotily kvůli konstatování londýnského soudu, že za smrt bývalého ruského agenta Alexandra Litviněnka, který byl v roce 2006 otráven v londýnském exilu, je odpovědný ruský stát.