Proud běženců do Řecka opět zesílil. V jeden den jich přijelo přes 260

Příliv běženců do Řecka se opět zvyšuje. Od čtvrtečního rána do země dorazilo přes 260 migrantů. V červnu i červenci byl přitom denní průměr jen kolem 50 lidí. Všichni uprchlíci, kteří připluli na řecké ostrovy, přišli z Turecka. Více než polovina dorazila na ostrov Lesbos. Další vystoupili na ostrovech Chios, Samos, Leros a Karpathos.

V předchozích dnech mířilo do Řecka nanejvýš 150 lidí denně, v minulých týdnech jich bylo jen pár desítek. Před uzavřením březnové dohody mezi EU a Ankarou o vracení migrantů připlouvalo do Řecka v průměru 2000 uprchlíků denně. V dubnu denní průměr klesl na 121 migrantů, v květnu to bylo 55 lidí za den, v červnu 51 a v červenci 59.

Myslím si, že je tomu nárůstu potřeba věnovat zvýšenou pozornost. Nedá se vyloučit, že turecký prezident Erdogan se snaží naznačit Evropě, co by se mohlo stát, kdyby jeho kontroly a opatření nefungovaly.
Martin Rozumek
ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům

Do poslední 24hodinové bilance nezapočítaly úřady asi 70 přistěhovalců, kteří ztroskotali se svou lodí na opuštěném ostrůvku na jihozápadě Řecka u poloostrova Peloponés. Pobřežní hlídky je zachytily na ostrově Sapientza, kde jejich loď najela v noci na mělčinu. Zatím není jasné, odkud utečenci jsou. 

Před necelým týdnem řecké hlídky u Peloponésu zadržely člun s 68 migranty. Na řecké ostrovy v Egejském moři nejčastěji v poslední době přicházeli Syřané, Pákistánci, Afghánci a Iráčané a lidé z tří desítek různých států Afriky. Oficiálně řecké úřady nyní v zemi evidují kolem 58 tisíc běženců.