Při nepokojích v Keni policie zastřelila dvě osoby

Nairobi - Policie zastřelila dvě osoby při pokračujících nepokojích v Keni. Do ulic už druhý den vyrazili přívrženci zakázané sekty Mungiki, která je velkou hrozbou nové koaliční vlády.

V Keni propukla další vlna násilí. A to celkem nečekaně, protože v neděli se dvě hlavní politické strany po šesti týdnech dohodly na vytvoření koaliční vlády. Jejich předáci se podělili o posty prezidenta a premiéra. Teď ale násilí v ulicích vyvolala zakázaná sekta Mungiki.
 
Dva novináři z Reuters Television dnes viděli v průmyslové části Nairobi, jak policisté zastřelili dva lidi. Totožnost obětí není zatím známá. V ulicích už druhý den řádí sekta Mungiki, členové organizace v hlavním městě zapalovali autobusy, zablokovali dopravu a ochromili obchod.
 
Obyvatelé Nairobi se proto obávají, že by mohlo znovu propuknout krveprolití jako v prvních dvou měsících po volbách z konce loňského roku. Náboženská sekta Mungiki byla kvůli politickému násilí a vybírání výpalného u autobusových dopravců v Keni v roce 2002 oficiálně zakázána. V loňském roce ale rozpoutala vraždění, kterému padly za oběť desítky lidí. Mnohým z nich členové sekty usekli hlavu.
 
Nepokoje vypukly už včera, členové zakázané sekty Mungiki zapalovali auta a policejní stanice na protest proti vraždě manželky svého uvězněného vůdce. Policie proti protestujícím použila slzný plyn a střelbu.