Převrácený rýnský tanker vydal jedno tělo

Berlín – Mrtvého člověka dnes němečtí záchranáři našli při vyprošťování vraku říčního tankeru Waldhof, který před měsícem havaroval na Rýnu. Tělo se zatím nepodařilo identifikovat, od potopení lodi se ale pohřešují dva ze čtyř členů posádky: jeden Němec a jeden Čech.

Tanker převážející kyselinu sírovou se převrhl na Rýnu 13. ledna. Neštěstí se stalo v úzkém místě řeky pod skálou Loreley nedaleko Mohuče. Dva lodníky se tehdy podařilo zachránit. Mrtvého záchranáři objevili v jedné z kajut tankeru, které byly při havárii zcela zničeny. Obytný prostor lodi byl dosud nepřístupný a záchranáři se do něj dostali až dnes, kdy se podařilo převrácený tanker pomocí tří jeřábů nadzvednout a pomalu obrátit do normální polohy. Předcházelo tomu vypumpování vody z nádrží, z nichž se předtím pozvolna vypouštěla kyselina.

Tanker Waldhof přepravoval 2 400 tun kyseliny sírové z chemického závodu BASF v Ludwigshafenu do přístavu v belgických Antverpách. Havárie donutila úřady omezit lodní dopravu na Rýnu. Plavidla nesměla kolem místa neštěstí plout směrem k Bonnu kvůli nebezpečí, že by při rychlé plavbě po proudu do vraku mohla narazit, a způsobit tak prudký únik kyseliny.