Policie zatkla podezřelého z masakru v severní Guatemale

Guatemala - Policie zatkla muže podezřelého z účasti na masakru ve vesnici na severu Guatemaly, při němž bylo v neděli povražděno 27 osob. Podle policie zatčení předcházela přestřelka, při níž byly zabity dvě osoby a jeden policista zraněn. Zadržený Hugo Francisco Chávez Méndez je členem nechvalně proslulého mexického drogového kartelu Los Zetas, jemuž je masakr přisuzován.

Povraždění obývali vesnici Caserío La Bomba v provincii Petén v hraniční oblasti s Mexikem (asi 440 kilometrů severně od guatemalské metropole). Mezi oběťmi byly i dvě ženy. Mnohé z obětí byly zastřeleny a většině vrazi uřízli hlavy. Řádění zločinců unikl zraněný muž, na jehož dobití zřejmě neměli čas, a těhotná žena, jíž se držela její křičící dcerka a vrazi je nechali jít.

Policie nevylučuje spojitost útoku se sobotním usmrcením bratra pašeráka drog Juana Josého Leóna. Jeho bratr byl zastřelen v sobotu na severu země, v oblasti, v níž působí drogové kartely. León byl na americkém seznamu hledaných osob, ale v roce 2008 byl při přepadu zabit.

Guatemala podobně jako další země Střední Ameriky slouží jako tranzitní území pro pašování drog do USA. Původně skupina nájemných vrahů Los Zetas kontroluje pašování v guatemalském státě Alta Verapaz od Leónovy smrti. Alta Verapaz sousedí s provincií Petén a armáda tam do února dva měsíce prováděla razie, aby zastavila násilnosti páchané kartely. Vojáci měli právo zatýkat bez zatykačů a do vazby se tak dostalo na 20 členů gangu Los Zetas.