Po přechodu tajfunu trápí Filipíny déšť i sesuvy půdy. Živel Mangkhut teď míří k Hongkongu

Severovýchodem Filipín se prohnal tajfun Mangkhut, který nyní míří přes Jihočínské moře k Hongkongu. Přestože se původně mluvilo o supertajfunu, při přechodu z moře na pevninu Filipín bouře mírně zpomalila. Podle svědků s sebou Mangkhut přinesl silný vítr, který strhával střechy a elektrické vedení. Filipíny stále sužují přívaly deště a úřady se obávají záplav a sesuvů půdy. Mluví se až o čtrnácti obětech, další lidé se pohřešují.

Tajfun Mangkhut - místním názvem Ompong - udeřil nad ránem místního času (v noci na sobotu SELČ) na filipínské province Isabela a Cagayan. Prvním zasaženým městem bylo pobřežní Baggao v severním výběžku ostrova Luzon.

V průběhu soboty se střed tajfunu přesunul nad Jihočínské moře a bouře nyní míří k jihovýchodu Číny. Pás s deštěm, který tajfun Mangkhut provází, je ale široký 900 kilometrů a na Filipínách v sobotu intenzivně pršelo, přestože nejsilnější vítr, který vanul na území širokém 270 kilometrů, už odezněl.

Lijáky místy způsobily povodně a sesuvy půdy, které si vyžádaly první známé oběti tajfunu.  Jen v oblasti u města Baguio došlo podle stanice CNN k nejméně pěti desítkám sesuvům půdy.

Tajfun si podle prezidentova poradce vyžádal život nejméně 14 Filipínců, kteří zemřeli při sesuvech půdy nebo je zavalily zřícené domy. Mezi nimi jsou i dvě děti. Další lidé se pohřešují.

V pohotovosti jsou záchranářské týmy a letectvo. Zapojují se do pátracích a záchranných akcí a místní úřady začaly s odhadem škod v místech zasažených tajfunem.

Při bouři v oblastech táhnoucích se stovky kilometrů popadaly stromy, zřítily se sloupy elektrického vedení, vichřice poničila vývěsní tabule obchodů a strhávala plechové střechy z domů. U města Baguio sesuv půdy zatarasil klíčovou dálnici, z několika provincií a částí Manily jsou hlášeny záplavy.

Ještě v pátek označilo havajské středisko včasného varování živel za supertajfun: vítr dosahoval 200 kilometrů v hodině a v nárazech až 330 kilometrů v hodině a šlo o nejsilnější bouři letošního roku. 

Po přesunu na pevninu ale živel zeslábl a nyní se podle meteorologa ČT Michala Žáka rovná třetí z pěti kategorií hurikánů v Atlantiku a rychlost jeho větrů klesla pod 210 kilometrů v hodině, v nárazech pak jde o rychlost menší než 240 kilometrů v hodině. „Jihočínské moře, přes které tajfun nyní prochází, je poměrně teplé, takže se dá čekat, že Mangkhut opět zesílí,“ upozornil Žák s tím, že půjde o zrychlení zhruba 10 až 20 kilometrů v hodině.

Zpravodajka ČT Šámalová: Filipíny jsou na tajfun lépe připravené než v minulosti (zdroj: ČT24)

Filipínské úřady podle agentury Reuters snížily stupeň ohrožení, nicméně varují obyvatelstvo, že s ohledem na možné sesuvy půdy nebo záplavy nebezpečí rozhodně nepominulo. „Žádáme lidi, aby i nadále byli ostražití a podnikali preventivní opatření,“ uvedl filipínský meteorologický ústav. 

Ve městě Tuguegarao byly poničeny všechny budovy

V hlavním městě nejzasaženější provincie Cagayan Tuguegarao, kde žije 150 tisíc obyvatel, byly podle televize BBC poničeny prakticky všechny budovy, přerušeny byly dodávky elektřiny i telefonické spojení. Lidé hlásili rozbitá okna a stržené střechy, na pobřeží udeřily až šestimetrové vlny.

Podle lovce hurikánů Jamese Reynoldse poničil tajfun také tamní hotel Santa Ana. „Všude bylo sklo, hotel je prakticky neobyvatelný. Pro lidi, kteří žijí v chatrčích, to musí být učiněné peklo,“ řekl stanici CNN.

Mimo provoz je také letiště v Tuguegarao, které je klíčové pro dopravování humanitární pomoci postiženým. Na pomoc obyvatelům uvolnila armáda dva letouny a deset helikoptér, ty ale nevzlétnou, dokud se vítr neuklidní.

Vzhledem k výpadkům proudu a k tomu, že část cest je nyní neprůjezdná, je obtížné získat bližší informace o situaci v oblasti. Stanici CNN to řekl místní guvernér Manuel Maamba.

Úřady s předstihem varovaly, že tajfun může způsobit značné škody. Předem proto evakuovaly 15 tisíc lidí z oblastí, kde se čekaly největší problémy. Uzavřeny byly také školy a úřady vyzvaly více než pět milionů lidí v pásmu předpokládaného postupu tajfunu, aby nevycházeli z domovů.

„K tomuto kroku jsme se rozhodli, protože u nás jsme měli případy sesuvů půdy, proto obecní rada doporučila lidem místo raději opustit dříve,“ uvedl představitel samosprávy Remy Dangan.

Podle úřadů se Filipíny připravily na úder živlu lépe než v minulých letech. To potvrdila i asijská zpravodajka ČT Barbora Šámalová. „Filipíny za poslední roky ušly kus cesty, v zemi působí řada humanitárních organizací, které odvádí dobrou práci. Vychovávají lidi i úřady, snaží se je připravit na to, že katastrofy jsou v této oblasti bohužel běžné - ročně se přes ostrovy přežene dvacet tropických bouří. Lidé se učí včas evakuovat, úřady staví bytelné přístřešky. Víc se ukáže v následujících hodinách, až začne sčítání škod,“ uvedla Šámalová.

Tajfun zasáhl Filipíny v době sklizně

Tajfun jménem Mangkhut, což je v thajštině název pro tropické ovoce mangostan, k filipínské provincii Cagayan dorazil v době, kdy zde začíná sklizeň rýže a kukuřice. Filipíny se v poslední době potýkají s nedostatkem zásob rýže a provincie Cagayan je jednou z hlavních filipínských zemědělských oblastí, uvedla agentura AP.

„Je to hustě osídlená zemědělská oblast, která produkuje velkou část potravin pro celé Filipíny. Zemědělci se snažili na poslední chvíli sklidit, co se dalo. Pokud jim ale vítr, voda nebo sesuvy půdy zničí úrodu a příbytky, přijdou o všechno. Proto se někteří odmítli evakuovat a raději se schovali doma pod postelí, aby svůj majetek ochránili,“ dodala zpravodajka ČT Šámalová.

Sever Filipín devastuje mohutný tajfun Mangkhut (zdroj: ČT24)

Mangkhut by podle expertů mohl být stejně ničivý jako tajfun Haiyan, který v roce 2013 zpustošil centrální část Filipín, přes 7000 lidí tehdy zemřelo nebo zůstalo pohřešováno. Záchranné složky proto už s předstihem nachystaly humanitární pomoc pro postižené oblasti.

„Předpokládáme, že bude zasaženo hodně lidí, proto tady, v Národním operačním centru pro pomoc, balíme tyto dávky pomoci pro příjemce, kteří je budou potřebovat,“ řekl logistik Ronald Reonal z centra.

Živel udeří koncem víkendu na Čínu a Hongkong

Meteorologové předpokládají, že po přechodu přes Filipíny bude tajfun postupovat k Hongkongu a jihu Číny. Dorazit by tam měl v neděli, nebo v pondělí ráno místního času, pokud si udrží dosavadní kurz. Pokud nezeslábne, bude nejsilnějším tajfunem, který tam za posledních šedesát let udeřil.

Meteorologové očekávají dopad u pobřežního města Jang-ťiang. „Tento tajfun bude velmi nebezpečný, protože dorazí, až budou lidé spát a nebudou moci uniknout,“ upozornila Antonie Li z odboru vnitřních záležitostí Hongkongu.

V jihočínské provincii Kuang-tung bylo zřízeno 3777 nouzových přístřešků a 100 tisíc místních obyvatel a turistů bylo přesunuto na bezpečnější místa či posláno domů. Provincie také povolala 36 000 rybářských člunů do přístavů, přerušeny byly i některé železniční a trajektové spoje.

„Jižní Čína se na zásah tajfunu připravuje. Ohrožena je i jedna z tamních jaderných elektráren, která leží jen 30 kilometrů od očekávaného místa dopadu. Úřady ale tvrdí, že vážné nebezpečí nehrozí,“ dodala zpravodajka ČT Šámalová. 

Hongkong se opevňuje už několik dnů. Bohatý finanční distrikt je v relativním bezpečí. Po loňské zkušenosti, kdy tajfun rozbil okna mrakodrapů, se některé instituce vybavily pevnějšími skly. „V Hongkongu stojí výškové budovy a tam nahoře bude síla větru mnohem větší než při zemi,“ upozornil meteorolog Žák. 

Střed tajfunu by měl Hongkong sice těsně minout, přesto musí tamní obyvatelé počítat s velmi silným větrem a prudkým deštěm, na pobřeží s mnohametrovými vlnami. Tuto oblast totiž tajfun zasáhne svou pravou částí ve směru postupu, kde bývá vítr silnější než na straně opačné. Přímý úder by pak měly zažít oblasti vzdálené několik stovek kilometrů západně od Hongkongu, a to v neděli odpoledne. Během pondělí bude Mangkhut nad pevninou rychle slábnout.

Mangkhut je v nárazech silnější než tropická bouře Florence, která pustoší americké státy Severní a Jižní Karolína.