Pátrání po českých horolezcích v Nepálu bude pokračovat ve středu

Káthmándú - Pátrání po dvou českých horolezcích, kteří jsou pohřešováni v Nepálu, bude obnoveno ve středu. Informovala o tom mluvčí ministerstva zahraničí Johana Grohová. Jakub Vaněk a Petr Machold jsou nezvěstní od třináctého října. Tehdy zmizeli ve sněhové vánici při výstupu na sedmitisícovou horu Baruntse.

„Základní informace je, že se podařilo obnovit pátrací akce. I vzhledem k tomu, že se zlepšilo počasí, vypraví se na místo, kde Češi měli původně stanovat, vrtulník se šesti záchranáři,“ uvedla Grohová. „Kvůli špatnému počasí akce začne až zítra,“ dodala.

Pátrací akce má být zaplacena z pojistky horolezců

Pátrací akce by měla být podle mluvčí české diplomacie hrazena pojistkou, kterou horolezci uzavřeli na místě. Ta umožňuje provádět pátrání v nadmořské výšce nad šest tisíc metrů.

Záchranná akce
Zdroj: ČT24

Podle českého honorárního konzulátu v Nepálu jsou horolezci Jakub Vaněk a Petr Machold nezvěstní od 13. října. Tehdy zmizeli ve sněhové vánici při výstupu na sedmitisícovou horu Baruntse někde mezi základním táborem a druhým výškovým táborem v nadmořské výšce kolem 6 500 metrů.

Senátor a horolezec Leopold Sulovský

„Už je to skoro deset dní, ale záleží na tom, jestli měli s sebou jídlo a bamby na vaření, jestli s sebou měli vak, kde by se schovali před větrem. Není proto vyloučeno, že se ještě někam pokoušejí dostat. Ta naděje vždycky umírá poslední.“

Muži byli součástí čtyřčlenné výpravy českých horolezců. Jejich dva kolegové se týž den vrátili do základního tábora, odkud byli přepraveni vrtulníkem do metropole Káthmándú.

Záchranné pokusy zatím nikam nevedly

Trekingová agentura Snowy Horizon Treks and Expedition podnikla s pomocí vrtulníku minulý týden ve čtvrtek a v pátek 17. a 18. října záchranné akce, ale bez výsledku. V sobotu 19. října prý záchranáři spatřili z vrtulníku stan, nemohli se k němu ale kvůli obtížnému terénu slanit z helikoptéry či se k němu dostat jiným způsobem. Žádné osoby na místě neviděli.

Stan, který dvojice použila na vybudování druhého výškového tábora, je viditelně poškozen a z větší části pod sněhem.

Agentura těmito třemi pokusy vyčerpala záchranné možnosti a sdělila, že nyní je na příbuzných či pojišťovně, aby financovali případné další pátrací operace.

Studio ČT24 k pátrání po horolezcích (zdroj: ČT24)

Rodinný přítel jednoho z horolezců Jakub Němec prohlásil, že záchranáři na místě maximálně využívají veškeré možnosti k pátrání po ztracených mužích, komunikují i s jejich rodinami. Je ale třeba brát v úvahu počasí, nadmořskou výšku, nebezpečí lavin a další podmínky na místě. „Peníze v tuto chvíli nejsou až tak limitující. Je ale důležité si uvědomit, že vzhledem k době, která uplynula, je šance na přežití v daných podmínkách velice malá,“ řekl. Podle něj je třeba při pátrání brát ohled i na bezpečí záchranného týmu.  
   
Oba muži jsou podle něj horolezci s velkými zkušenostmi a s velkou znalostí hor. Vaněk je předseda horolezeckého oddílu TJ Union Plzeň, předloni zdolal osmitisícovku Manaslu.