Pákistánka dostala za útok na americké vojáky 86 let vězení

New York – Za útok na americké agenty a vojáky v Afghánistánu dostala Pákistánka Áfía Siddíkíová ve Spojených státech 86 let vězení. Pákistánská vědkyně žila v USA, od roku 2003 ale byla pohřešována. O pět let později ji v Afghánistánu zatkly americké bezpečnostní složky, při zadržení zaútočila na vojáky. Podle obžaloby ale Pákistánka připravovala i útoky na území USA.

Sedmatřicetiletá absolventka prestižního Massachusettského technického institutu (MIT) byla zatčena v roce 2008 na území Afghánistánu. Při zatýkání se zmocnila zbraně jednoho z amerických vojáků a ohrožovala s ní ostatní. Američtí vojáci ale útočnici zvládli, aniž by někoho zranila.

Obžaloba vinila Pákistánku také z příprav útoků na území USA. Prý se u ní nalezly plány objektů v New Yorku, které by mohly být terčem teroristických útoků – jako například socha Svobody, Brooklynský most, Wall Street, Empire State Building a výzkumné středisko zvířecích nemocí Plum Island, kde se uchovávají nebezpečné biologické látky. Siddíkíová prý také schraňovala informace o výrobě bomb, nebezpečných chemikáliích nebo biologických zbraních.

Siddíkíová byla ze svých činů usvědčena v únoru. Proces tehdy vyvolal v Pákistánu protesty. Odsouzená dnes v reakci na rozsudek pronesla před soudem smířlivou řeč, ve které vyzvala své stoupence, aby soudci odpustili a zdůraznila, že si nepřeje žádné násilnosti.