Opomíjený Rotterdam. Svou práci na založení Československa zahájil Masaryk v Nizozemsku

Události: Rotterdam je opomíjenou stopou v budování Československa (zdroj: ČT24)

Při vzniku Československa hrálo důležitou, i když málo známou roli nizozemské přístavní město Rotterdam. Nizozemsko bylo během první světové války neutrálním územím, proto se zde Tomáš Garrigue Masaryk tajně scházel s britskými novináři, kteří mu zprostředkovali kontakt s politiky.

V roce 1940 zničil prakticky celý historický Rotterdam německý nálet. V ruiny se proměnil i hotel Weimar, kde se v roce 1914 Masaryk tajně setkal s britským novinářem Robertem Seton-Watsonem.

Hotel Weimar v Rotterdamu srovnalo se zemí bombardování během 2. světové války
Zdroj: ČT24

„Masaryk mu chtěl předat své plány o budoucím uspořádání Evropy a o vzniku nového útvaru v srdci Evropy,“ vysvětluje důvod schůzky Hana Schenková z Českého centra v Rotterdamu.

Díky novinářům se Masaryk dostal k britským politikům

Masaryk potřeboval novináře, aby mu pomohli v Praze. Ale také pro to, aby se jejich prostřednictvím dostal k londýnskému ministerstvu zahraničí.

Díky nim se britská diplomacie poprvé seznámila s Masarykovou vizí. „Je to opravdu začátek. Bylo to osudové setkání, které mělo obrovský vliv pro vznik Československa a celkově uspořádání Evropy po rozpadu Rakouska-Uherska,“ potvrzuje Schenková význam Masarykovy schůzky v Rotterdamu.

„Možná je to trochu opomíjené. Mluví se o Spojených státech, Francii a dalších zemích, ale Nizozemsko zazní málokdy,“ upozorňuje česká velvyslankyně v Haagu Jana Reinišová.

Pohled do kukátka vrací do historie
Zdroj: ČT24

Rotterdam tak stojí úplně na začátku zahraniční práce Tomáše Garrigua Masaryka na vybudování svobodného Československa. Tento fakt ve městě připomíná památník s kukátkem. Pohledem do něj se může kdokoliv vrátit do doby, kdy byl Rotterdam ještě historickým městem a Československo jen myšlenkou spřádanou v mysli svého prvního prezidenta.