Nový Zéland zasáhlo silné zemětřesení, tsunami zřejmě nepřesáhne metr

Značnou část novozélandského Severního ostrova vzbudily v půl páté ráno místního času otřesy o síle 7,1 Richterovy škály. Úřady vydaly varování před tsunami pro východní pobřeží včetně měst Auckland nebo Waikato. Místy byla nařízena evakuace, tsunami ale zřejmě nepřesáhne metr.

Otřesy měly ohnisko v hloubce třiceti kilometrů, zhruba 170 kilometrů severovýchodně od města Gisborne. To leží na východě Severního ostrova. O možných obětech a škodách se zatím nic neví.

Vlna má zatím pár desítek centimetrů

Civilní obrana oznámila, že kolem šesté hodiny ranní se u Východního mysu vytvořila tsunami o výšce třicet centimetrů. Mořská aktivita ale bude pokračovat ještě několik hodin. Až pak může být varování odvoláno.

Lidem z pobřežních oblastí úřady doporučily odejít do vyšších poloh nebo odjet do vnitrozemí. S sebou si mají vzít rádia, aby měli všechny potřebné informace.

„Právě mě probudilo zemětřesení, které trvalo asi dvě minuty,“ prohlásila Rebekah Greenová z Glenfieldu. Otřesy pocítilo i hodně obyvatel Aucklandu, což považuje analytik WeatherWatch Philip Duncan za neobvyklé. Jeden komentář na Twitteru hovořil o pocitu, jako když pod okny projíždí kamion.

„Nejhorší, co jsem zažil“

Po hlavním otřesu následovaly ještě menší o síle 5,6 a 4,6 Richterovy škály. „Bylo to, jako kdyby na mé posteli skákalo dítě,“ konstatoval Andrew Stevenson, který žije ve městě Tauranga. „Trvalo půl minuty a vzbudilo všechny v domě. Bylo to nejhorší (zemětřesení), jaké jsem kdy zažil, a to jsem byl v Canterbury během velkého zemětřesení v roce 2012,“ podotkl Stevenson.