Nejvyšší soud USA zablokoval Bidenův plán odpustit studentské půjčky

Americký nejvyšší soud rozhodl, že vláda prezidenta Joea Bidena překročila své pravomoci, když se pokusila snížit nebo odpustit studentské půjčky milionům Američanů. V praxi tak soud zablokoval Bidenův plán odpustit dluhy ze studentských půjček v hodnotě 430 miliard dolarů, což mělo pomoci 43 milionům Američanů a naplnit prezidentův předvolební slib, píše agentura Reuters. Biden chce hledat jiné cesty k úlevám.

Soudci hlasovali v neprospěch Bidenova plánu v poměru šesti ku třem. Podle rozhodnutí soudu je k takto nákladnému programu zapotřebí souhlas Kongresu. Nynější rozhodnutí představuje politický neúspěch pro Bidena, který oddlužení sliboval ve své předvolební kampani, a ránu pro zhruba 26 milionů amerických dlužníků, kteří o úlevu požádali poté, co prezident plán v srpnu loňského roku představil. Plán na oddlužení napadly Arkansas, Iowa, Kansas, Missouri, Nebraska a Jižní Karolína.

Biden verdikt označil za zklamání a chybu. Řekl, že „boj není u konce“. „Vím, že miliony Američanů se kvůli dnešnímu rozhodnutí soudu o studentském dluhu cítí zklamaní, znechucení, a dokonce i trochu naštvaní, a musím přiznat, že já také,“ řekl prezident v televizním projevu. Zároveň avizoval nové kroky, které dlužníkům uleví.

Ministerstvo školství podle Bidena nebude dlužníky po dobu jednoho roku hlásit kreditním agenturám, které sbírají informace o úvěrové historii jednotlivců. „Rozhodnutí uzavřelo jednu cestu. Nyní se budeme věnovat jiné. Nikdy za vás nepřestanu bojovat,“ uvedl Biden.

Od loňského srpna do listopadu, kdy soudy nižší instance plán zablokovaly, o úlevu požádalo 26 milionů amerických dlužníků. Biden kvůli nedostatečné podpoře Kongresu pro schválení projektu využil zákona o mimořádných naléhavých situacích.

Podle soudu se norma příliš lišila od záměru

Předseda nejvyššího soudu John Roberts ve zdůvodnění nynějšího rozhodnutí uvedl, že Bidenova administrativa vytvořila „nový“ a „zásadně odlišný“ program odpuštění půjček, než zamýšlel zákon, o který plán opírala. Dodal, že příslušné úpravy ze strany ministerstva školství „rozšířily odpuštění půjček na téměř všechny dlužníky v zemi“.

Oddlužovací plán se opíral o zákon z doby teroristických útoků z 11. září 2001, který umožňuje ministru školství upravovat plány finanční pomoci, pokud je to považováno za „nezbytné v souvislosti s válkou nebo jinou vojenskou operací nebo stavem národní nouze“.