Na papežovu mši v Abú Zabí přišly i tisíce muslimů. Nejste sami, vzkázal František katolíkům

Na mši papeže Františka ve Spojených arabských emirátech (SAE) dorazilo asi 170 tisíc lidí včetně několika tisíc muslimů. Mše v Abú Zabí proběhla na závěr historicky první cesty hlavy katolické církve na Arabský poloostrov. „Bůh je věrný a svůj lid neopouští,“ povzbudil papež během mše místní katolíky.

Mši ze stadionu v Abú Zabí vysílala místní televize v přímém přenosu. Na padesát tisíc lidí se jí účastnilo přímo na stadionu, dalších více než sto tisíc lidí ji sledovalo za branami stadionu na velkoplošné obrazovce.

Během mše zazněla řada jazyků, kromě angličtiny, arabštiny a italštiny to byla také francouzština, korejština či tagalština, kterou se hovoří na Filipínách. Právě lidé z Filipín a Indie tvoří velkou část z téměř milionu katolíků, kteří žijí a pracují ve Spojených arabských emirátech.

„Zcela jistě pro vás není jednoduché žít daleko od domova, chybí vám přízeň vašich milovaných a možná i cítíte nejistotu ohledně budoucnosti. Ale Bůh je věrný a svůj lid neopouští,“ povzbudil papež místní katolíky během mše.

Vzdát se islámu je v Emirátech nepřípustné

Na rozdíl od jiných islámských států regionu mohou v SAE křesťané svou víru volně praktikovat. I v této devítimilionové zemi je ale nelegální snažit se získávat nové věřící k jinému náboženství než k islámu či vzdát se islámu a přejít na jinou víru, což se trestá i smrtí.

Papež přijel do SAE v neděli na pozvání korunního prince emirátu Abú Zabí, šajcha Muhammada bin Zajda Nahajána. Během návštěvy mimo jiné podepsal za Vatikán s imámem mešity Al-Azhar, považované za sídlo hlavy sunnitského islámu, dokument o společném boji proti extremismu.

Je v tom symbolika, že papež mluví o lidském bratrství. Je tu naděje na respektování v jinakosti, které může být i teologicky a dogmaticky založené. Bude to dlouhá cesta, ale neřekl bych, že to je cesta nemožná nebo slepá.
Tomáš Holub
biskup Plzeňské diecéze

Hlava katolické církve při pobytu v SAE také vyzvala k větší spolupráci mezi křesťany a muslimy a odsoudila válku v Jemenu i další konflikty na Blízkém východě.

Papež v SAE? Biskup vidí naději, arabista je skeptický

„Je to nový krok v taktice papeže Františka věci stavět na osobních vztazích a na nich se snažit budovat nové vazby ve světě – a to i vazby geopolitické,“ hodnotí papežovu návštěvu muslimské země biskup Plzeňské diecéze Tomáš Holub.

Arabista a islamolog Petr Pelikán zdůraznil, že nejde pouze o vztah se sunnity. „Vztahy Vatikánu a muslimských duchovních v Íránu probíhají léta. Sám jsem zažil v Íránu návštěvu nejméně jednoho kardinála. Pro muslimy tato návštěva znamená spíše superioritu jejich náboženství, když i hlava katolické církve se jede podívat, jak jim to hezky funguje a jak jsou v islámském státu tolerantní,“ míní expert.

Nějaké větší změny ale vidí skepticky. „Nějaký afghánský vesničan se bude dívat na svět stále stejnýma očima,“ je přesvědčen Pelikán. Podle něj se SAE obecně rády prezentují ve světě.

„Ta skepse je na místě u lidí, kteří řeší věci z vojenského nebo politicko-ekonomického pohledu, ale podle mě František říká, ať zkusíme dělat věci, kroky, které nevypadají z hlediska pragmatismu nejnadějněji, ale přesto my naději vidět můžeme a chceme,“ oponoval Holub.

Arabista Pelikán: Papežova návštěva Emirátů pro běžného afghánského vesničana nic moc nezmění (zdroj: ČT24)