Moldavané oceňují, že se symbolicky přiblížili Evropě, uvedl český velvyslanec Kázecký

Události, komentáře: Rozhovor s velvyslancem v Moldavsku Kázeckým (zdroj: ČT24)

Většina Moldavanů vnímá pozitivně nedávné rozhodnutí Evropské komise doporučit jejich zemi ke kandidátskému statutu, uvedl v pořadu Události, komentáře velvyslanec ČR v Moldavsku Stanislav Kázecký. „Vlilo jim to optimismu do žil,“ dodal.

Velvyslanec uvedl, že Moldavané si jsou vědomi, že od získaného kandidátského statutu po vstup jejich země do EU ještě může uplynout několik let. Například v případě Česka to bylo osm roků, dodal.

Připomenul zároveň, že až 600 tisíc Moldavanů má rumunský pas a pracuje v různých západních zemích, například v Itálii, Španělsku či Portugalsku. Uvědomují si proto cestu, která ještě před Moldavskem je.

Doporučení Evropské komise berou podle něj především jako symbolický krok, že jsou blíže Evropě.

Kázecký uvedl, že Česko má v Moldavsku v posledních patnácti sedmnácti letech výborné jméno, i díky své rozvojové pomoci této zemi. Dobře se rozvíjejí také vzájemné obchodní vztahy.

„O České republice se v Moldavsku ví více než obráceně,“ řekl velvyslanec s tím, že Moldavsko je evropská země a zaslouží si pozornost Unie. 

Obavy z války se snížily

Kázecký uvedl, že Moldavskem (s necelými třemi miliony obyvatel) prošlo na 450 tisíc uprchlíků z Ukrajiny. „Na to, jak je to malá země, první nápor zvládlo výborně,“ míní.

Většina Ukrajinců pak pokračovala dál, například do Česka, Německa či Itálie. V zemi nyní pobývají desítky tisíc běženců. Někteří z nich se pak třeba nakrátko vrací do blízké Oděsy, aby zkontrolovali své majetky. Většina těchto utečenců se chce po válce vrátit domů. 

V Moldavsku panovaly po zahájení ruské invaze na Ukrajinu velké obavy, že se konflikt rozšíří i na něj. Se současným přenesením hlavních bojů na východ Ukrajiny pak tyto obavy trochu klesly, dodal velvyslanec.