Ministr vnitra Cazeneuve: Francie zavřela kvůli radikalismu dvacet mešit

Francie v uplynulých měsících zavřela v rámci boje proti islámskému radikalismu dvacítku mešit nebo modliteben a další jsou patrně na řadě. Řekl to ministr vnitra Bernard Cazeneuve po schůzce s předsedou Rady pro islámské vyznání (CFCM). Předseda této organizace muslimů ve Francii uvedl, že rada začne po prázdninách pracovat na „rozkladu džihádistické propagace“, bude klást větší důraz na vzdělávání duchovních a transparentnost financování mešit.

„Není tu místo pro ty, kteří vyzývají k nenávisti nebo ji podněcují, nerespektují některé republikánské principy, a teď mám na mysli především rovnost mezi mužem a ženou,“ prohlásil Cazeneuve, citovaný listem Le Figaro.

Dodal, že francouzská vláda nechala uzavřít asi dvacet mešit nebo modliteben. „A vzhledem k informacím, které máme, budou následovat další,“ doplnil ministr. Francouzské úřady podle něj také rozhodly o vyhoštění 80 lidí a v dalších případech ještě rozhodují.

Francie se v posledních měsících potýká s vlnou teroristických atentátů páchaných islamisty. Naposledy dvojice mladíků hlásících se k radikální organizaci Islámský stát zavraždila minulý týden kněze v kostele.

Valls požaduje zákaz zahraničního financování francouzských mešit

Francouzský premiér Manuel Valls se v minulém týdnu vyjádřil pro zákaz zahraničního financování mešit postavených ve Francii. „Je třeba provést plošnou revizi a vytvořit si s islámem ve Francii nový vztah,“ sdělil Valls v rozhovoru pro deník Le Monde.

Valls navrhl stanovení časového rámce, během kterého nebude možné financovat ze zahraničí výstavbu mešit ve Francii a podpořil vzdělávání imámů výhradně v zemi galského kohouta a nikde jinde. Nenávistní imámové, kteří působí v evropských zemích, totiž pomáhají radikalizovat mladé evropské muslimy.