Stovka muslimů uctila na bohoslužbě v Rouenu zavražděného kněze

Asi stovka muslimů se spolu s dvěma tisícovkami katolíků zúčastnila velké nedělní mše v katedrále v severofrancouzském Rouenu. Vyznavači obou náboženství se touto a dalšími společnými bohoslužbami snaží dát najevo solidaritu a jednotu po vraždě kněze Jacquese Hamela dvojicí islámských fanatiků. Ekumenické bohoslužby za účasti muslimů se konaly mimo jiné také v Německu či Itálii.

Desítky muslimských mužů a žen, někteří z nich v prvních řadách, zpívaly a modlily se spolu s katolíky. Na závěr mše se muslimové, z nichž většina byla podle listu Le Monde na katolické bohoslužbě poprvé, objímali s vyznavači katolické víry. „Jsme velice dojati přítomností našich muslimských přátel. Myslím, že udělali odvážnou věc, když přišli mezi nás,“ prohlásil rouenský arcibiskup Dominique Lebrun.

Mezi přítomnými byla i řádová sestra, kterou dvojice útočníků krátce držela jako rukojmí v kostele v nedalekém Saint-Étienne-du-Rouvray. Islámští fanatici během úterní dopolední mše zavraždili tamního 85letého kněze. Ona i další účastníci mše podle médií rovněž velmi ocenili gesto stovky vyznavačů islámu.

Skupina muslimů se po bohoslužbě dočkala velkého aplausu, když před katedrálou rozvinula transparent s nápisem „Láska ke všem, nenávist k nikomu“. K návštěvě společné bohoslužby vyzvala francouzská organizace sdružující muslimy, která chtěla dát najevo solidaritu s katolíky a jasně se distancovat od úterního útoku.

Muslimové na bohoslužbě v bazilice Panny Marie v Římě
Zdroj: ČTK/AP/Massimo Percossi

Několik podobných bohoslužeb s účastí muslimů se konalo i na dalších místech Francie či v sousední Itálii. Pařížskou katedrálu Notre Dame navštívil představený místní mešity Dalil Boubakeur, který prohlásil, že muslimové chtějí žít v míru. „Situace je vážná. Nastal čas se sjednotit, abychom nebyli rozděleni,“ řekl televizi BFM TV.

Muslimové přišli na bohoslužbu i v Mnichově

Muslimové se účastnili také bohoslužby v bavorském Mnichově, aby tak uctili památku devíti obětí střelby z 22. července. Mše nesoucí se v duchu výzvy k míru a náboženské toleranci se v kostele Panny Marie zúčastnili i německý prezident Joachim Gauck, kancléřka Angela Merkelová a bavorský premiér Horst Seehofer.

Devět lidí před devíti dny postřílel a 35 zranil Němec íránského původu v mnichovské restauraci McDonald's a v nákupním centru Olympia. Nakonec zbraň obrátil proti sobě a spáchal sebevraždu. Úřady útočníka popsaly jako uzavřeného samotáře posedlého vražednými videohrami, který se léčil kvůli depresím a psychickým problémům.

Podle svědků střelec vykřikoval urážky na adresu cizinců, i když sám byl synem íránských přistěhovalců. Nic nenasvědčuje tomu, že by v tomto útoku hrál nějakou roli islámský extremismus. Nicméně šlo o nejkrvavější incident z řady útoků, které během minulého týdne šokovaly Německo. Mezi mrtvými byli lidé pocházející z Maďarska, Turecka, Řecka a z Kosova.

Události: Pocta obětem střelby v Mnichově (zdroj: ČT24)

Českem se v úterý rozezní zvony

K uctění památky zavražděného kněze se v úterý v 15:00 na mnoha kostelech v Česku rozeznějí zvony. K desetiminutovému zvonění v den jeho pohřbu vyzvala Česká biskupská konference. Velká část kostelních zvonů se zřejmě rozezní v českobudějovické, plzeňské nebo litoměřické diecézi, znít bude také nejstarší a největší zvon v Brně – na kostele svatého Tomáše.

Zavražděný farář Jacques Hamel zasvětil svůj život službě bohu a zahynul při výkonu svého povolání, napsali ve výzvě biskupské konference pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka a olomoucký arcibiskup Jan Graubner. „Hlas zvonů a modlitba je výrazem lítosti nad krutým činem, ale také apelem k míru a připomínkou umučení našeho Pána, v jehož náruči tento mučedník spočinul,“ píšou také.