Merkelové věří méně než polovina Němců. Nelíbí se jim její migrační politika

Popularita německé kancléřky Angely Merkelové se propadla. Podle posledního průzkumu jí věří méně než polovina Němců. Téměř dvě třetiny z nich jsou nespokojeny s její migrační politikou. Důvodem jsou zřejmě i teroristické útoky, které Německo zasáhly v červenci.

Zatímco před měsícem Merkelovou podporovalo 59 procent Němců, nyní je to jen 47 procent. Vyplývá to z průzkumu, který provedla televize ARD. Se vstřícným vztahem k uprchlíkům, který Merkelová razí, je spokojeno 34 procent Němců. To je o osm procentních bodů méně než v dubnovém průzkumu a vůbec nejméně od doby, kdy se otázka v průzkumech začala objevovat.

Jedná se o druhý nejhorší výsledek Angely Merkelové od jejího znovuzvolení v roce 2013. Zatím nejnižší preference připsal kancléřce únorový průzkum, kdy jí podporu vyslovilo 46 procent dotázaných. Přitom ještě vloni v dubnu za ní stály tři čtvrtiny Němců.

Merkelová 47 %, Seehofer 44 %

Posiluje naopak hlasitý kritik Merkelové, bavorský premiér Horst Seehofer, který volá po omezení imigrace a posílení bezpečnosti. Oproti minulému průzkumu si polepšil o 11 bodů, aktuálně má podporu 44 procent respondentů.

  • Průzkum byl proveden 1. - 2. srpna, zúčastnilo se jej 1003 respondentů.

Propad obliby Merkelové je podle agentury DPA důsledkem útoků, které Německo zasáhly v minulém měsíci. Dva z nich spáchali žadatelé o azyl, kteří se přihlásili k samozvanému Islámskému státu. Jiný průzkum z tohoto týdne ale ukázal, že Němci svou vládu z útoků neviní.

Do Německa v minulém roce přišel víc než milion uprchlíků, z nichž mnozí utíkají před válkou v Afganistánu, Sýrii či Iráku. Merkelová opakuje, že země integraci migrantů zvládne. Svůj postoj měnit nehodlá.