Medvěděv šokoval příletem na Krym. Provokace, reagoval Kyjev

Kyjev/Moskva – Ruský premiér dorazil na Krym v době, kdy se na Ukrajině volí prezident. Je to jeho druhá návštěva od březnové anexe poloostrova. Kyjev ji označil za „otevřenou provokaci“. Generál ukrajinské pohraniční služby mezitím oznámil, že ruská armáda skutečně stahuje vojáky od hranic. Základní tábory ale prý zůstávají na místě.

Medvěděv má na Krymu strávit dva dny. V Sevastopolu už slavnostně předal ruské pasy třem místním obyvatelům. Poprvé navštívil anektovaný Krym koncem března, kdy do Simferopolu svolal výjezdní schůzi ruské vlády. 

Podle Kyjeva je Medvěděvova cesta „v rozporu s deklarovaným ruským zájmem o to, aby volby na Ukrajině proběhly v klidu a pokojně“. Podle ukrajinského ministerstva zahraničí jde o hrubé porušení ukrajinské svrchovanosti a norem mezinárodního práva. „Vyzýváme znovu ruskou stranu, aby respektovala územní celistvost Ukrajiny a odvolala nezákonné rozhodnutí o anexi,“ praví se v ukrajinské nótě.   

Jinak se ale Rusové začali od hranic s Ukrajinou stahovat. „Odchod ruských vojsk od hranic začal,“ řekl novinářům generál ukrajinské pohraniční služby Viktor Myšakovskyj. „Informace získané leteckým pozorováním ale ukazují, že základní ruské vojenské tábory podél hranic zůstávají na místě. Nedotčen zůstává komunikační systém a základní funkce nezbytné k udržování vojsk,“ dodal. 

Manévry ruských jednotek Jižního a Západního okruhu
Zdroj: ČT24

Rusko po únorovém převratu v Kyjevě soustředilo na hranicích s Ukrajinou podle západních odhadů na 40 tisíc vojáků. Ruské velení v příhraničním prostoru uspořádalo sérii velkých vojenských cvičení. Nejméně třikrát Moskva oznámila, že se cvičící vojska od hranic stahují do kasáren.  

Naposledy minulý týden v pondělí prezident Vladimir Putin oznámil, že jako vrchní velitel vydal rozkaz k odchodu vojsk z hraničního prostoru. Ministerstvo obrany později upřesnilo, že vzhledem ke složitým terénním podmínkám a husté dopravě na silnicích bude možné přesun dokončit až kolem 8. června.