Mayová: Vytvoříme vládu, která dá zemi jistotu a vyvede ji z EU

Mayová: Vláda poskytne zemi stabilitu (zdroj: ČT24)

Britská premiérka a předsedkyně Konzervativní strany Theresa Mayová hodlá sestavit novou vládu. Kvůli ztrátě absolutní většiny v Dolní sněmovně chce spolupracovat se severoirskou Demokratickou unionistickou stranou (DUP), která už potvrdila, že zahájí s Mayovou jednání o podpoře menšinové vládě konzervativců.

„Naše dvě strany měly mnoho let silný vztah a to mě naplňuje důvěrou, že budeme schopni spolupracovat v zájmu celého Spojeného království,“ uvedla premiérka po návratu z Buckinghamského paláce, kde se svým záměrem seznámila královnu Alžbětu II. 

„Země potřebuje více než dřív jistotu. Protože Konzervativní strana získala nejvyšší počet křesel a hlasů, je jasné, že má společně s Demokratickou unionistickou stranou právo vládnout,“ míní Mayová. Ujistila, že nový kabinet bude pracovat tak, aby žádná ze skupin obyvatelstva nezůstala na druhé koleji.

Události, komentáře: Pat po britských volbách (zdroj: ČT24)

Nová vláda naplní vůli britského lidu a provede Británii jednáními o odchodu země z Evropské unie, dodala Mayová. Kabinet podle ní zajistí Británii „nové partnerství“ s EU a prosperitu v dlouhodobém horizontu. S Bruselem chce Mayová jednat v rámci harmonogramu, který byl dříve dojednán. Rozhovory by tak mohly začít podle plánu 19. června. „A nyní do práce,“ zakončila svůj krátký proslov premiérka.

Mayová chce sestavit vládu společně s Demokratickou unionistickou stranou (zdroj: ČT24)

Podle listu The Daily Telegraph má místo v novém kabinetu jisté pět nejdůležitějších ministrů dosavadní vlády: resort zahraničí povede dál Boris Johnson, vnitra Amber Ruddová, obrany Michael Fallon, financí Philip Hammond a ministerstvo pro brexit David Davis.

Severoirská strana DUP získala v Dolní sněmovně deset křesel. Konzervativci mají podle dosavadních výsledků 318 mandátů. Rozděleno je 649 z 650 křesel. Stále se čeká na sečtení londýnského Kensingtonu, které se musí kvůli těsnému rozdílu opakovat.

S největší pravděpodobností bude DUP podporovat menšinový konzervativní kabinet. Podle dosavadních výsledků voleb by konzervativci a DUP v parlamentu disponovali 328 křesly, většinu představuje 326 mandátů.

Šéfka DUP už potvrdila ochotu jednat

„Premiérka se mnou dnes ráno hovořila a zahájíme konzultace s konzervativci, abychom prozkoumali, jak by bylo možné přinést stabilitu našemu národu v této době velkých výzev,“ oznámila vůdkyně DUP Arlene Fosterová.

Výměnou za vyslovení důvěry kabinetu, podporu jednání o odchodu Británie z Evropské unie a schválení rozpočtu na příští rok, hodlají unionisté požadovat potvrzení těsného svazku Severního Irska s Británií a zřejmě i větší finanční podporu regionu.

Panují obavy, že posílení vlivu DUP zvýší napětí v Severním Irsku, kde druhou největší silou je katolická strana Sinn Féin, která naopak požaduje pro region kvůli očekávanému brexitu speciální status. Zejména se staví odmítavě proti případné obnově hraničních kontrol s Irskem, které v EU setrvává.

  • Severoirská Demokratická unionistická strana (DUP) je protestantská probritská politická strana. Založena byla v roce 1971 jako radikálnější odnož umírněné Ulsterské unionistické strany (UUP) veteránem severoirské politické scény a protestantským knězem Ianem Paisleym, dlouholetým odpůrcem severoirských separatistických katolíků.
    V loňském referendu o budoucnosti Británie v EU sice Severní Irsko hlasovalo pro setrvání v EU, DUP se ale angažovala v táboře zastánců brexitu. Strana sama se charakterizuje jako pravicová, v sociálních otázkách ale zastává spíše levicové názory. 

Poté, co průběžné výsledky sčítání předčasných voleb ukázaly na to, že konzervativci přišli o absolutní většinu, se hovořilo i o rezignaci Mayové. K odchodu ji vyzval předseda labouristické strany Jeremy Corbyn, podle skotské premiérky Nicoly Sturgeonové zase Mayová ztratila veškerou autoritu a důvěryhodnost.