Maroko zadrželo 19 lidí v souvislosti s brutální vraždou dvou Evropanek

Kvůli vraždě dvou turistek ze Skandinávie bylo v Maroku zadrženo již celkem 19 lidí. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na prohlášení mluvčího marockých tajných služeb. Úřady vraždu vyšetřují jako teroristický čin.

Těla čtyřiadvacetileté Dánky Louisy Vestagerové Jespersenové a osmadvacetileté Norky Maren Uelandové objevil v pondělí francouzský pár deset kilometrů od obce Imlíl. Ta slouží jako výchozí bod pro výstup na horu Tubkál, nejvyšší vrchol pohoří Vysoký Atlas.

Podle marockých úřadů za vraždou stojí muži, kteří ve videu zveřejněném na sociálních sítích přísahali věrnost teroristické organizaci Islámský stát (IS). Někteří další zatčení měli podle vyšetřovatelů u sebe zbraně a „podezřelý materiál“ určený k výrobě výbušnin.

Dánské zpravodajské služby již dříve potvrdily, že ověřily věrohodnost videa, které se objevilo na internetu a na němž je zachycena vražda jedné z turistek. Žena v záběru údajně křičí, zatímco jí muž podřízne hrdlo kuchyňským nožem.

obrázek
Zdroj: ČT24

Jedna z turistek byla nalezena zavražděná ve stanu, tělo druhé bylo venku, uvedla arabská televize Al-Džazíra s odvoláním na zdroj v Imlílu. Podezřelí si dívky podle všeho vybrali náhodně. IS zřejmě vraždy nijak nekoordinoval, sdělil už dříve mluvčí marockých tajných služeb.

Dánské ministerstvo zahraničí vydalo varování před cestami do Maroka s tím, že hrozí nebezpečí terorismu a kriminality. Už v minulosti úřad nedoporučoval chodit do marockých hor jednotlivě, ale využívat místních průvodců a chodit ve větších skupinách.