Lucembursko se rozloučilo s velkovévodou Jeanem. Na pohřeb dorazili evropští šlechtici i politici

Několik set lidí, mezi nimi členové evropských panovnických rodin, přišlo vzdát poslední poctu zesnulému velkovévodovi Jeanovi, který stál v čele Lucemburska v letech 1964 až 2000. Zemřel 23. dubna ve věku 98 let a v sobotu se konal státní pohřeb.

Ke katedrále v Lucemburku přišlo za chladného deštivého počasí několik set lidí a přihlíželi pohřebnímu průvodu. Obřad mohli sledovat na televizních obrazovkách.

Pohřeb začal v katedrále půl hodinu před polednem. Svou účast na něm ohlásilo 30 členů panovnických rodů, mezi nimi belgická královská rodina nebo princezna Anna z Británie. Přítomen byl rovněž bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

Velkovévoda Jean stál v čele Lucemburska 36 let. Státnické záležitosti předal synovi Jindřichovi v roce 1998 a o dva roky později mu odevzdal také velkovévodskou korunu.

U rakve mrtvého se veřejnost mohla poklonit od pondělka. Mezi příchozími byl i třiačtyřicetiletý Jean-Marie Cottong, který v sobotu přišel také ke katedrále. Řekl, že si bývalého vládce vážil za jeho zdvořilost a laskavost.

Velkovévoda Jean sloužil za 2. světové války v britské armádě a zúčastnil se vylodění v Normandii i osvobození své země, za což se těšil mezi Lucemburčany velké vážnosti.

Lucembursko je od roku 1868 dědičnou konstituční monarchií, které vládne od roku 1890 Nassavsko-walramská dynastie. Lucemburský velkovévoda má převážně reprezentativní úlohu, avšak může navrhovat i zákony, přesouvat schůze parlamentu či zákonodárný sbor rozpustit.

České země měly s Lucemburskem po dlouhá léta společné panovníky, krále Jana Lucemburského a jeho syna Karla IV., který povýšil Lucembursko na vévodství.