Letiště v Nairobi zachvátil obří požár

Nairobi - Rozsáhlý požár uzavřel mezinárodní letiště v keňském hlavním městě Nairobi. Žádné oběti nejsou hlášené. Všichni cestující byli podle tamních úřadů evakuováni. Dnes je to přesně 15 let od teroristických útoků na americké ambasády v Keni a Tanzánii. Jestli spolu události souvisí, není jasné.

Kvůli rozsáhlému požáru dnes v Nairobi uzavřeli mezinárodní letiště. Hasičům se podařilo plameny zvládnout až po čtyřech hodinách. Policie nehlásí žádné oběti, ale příčinu požáru zatím nezná. Všichni cestující byli evakuováni. 

Ministr dopravy Michael Kamau:

„Letiště jsme uzavřeli, žádné lety nepřijímáme a žádné odtud neodlétají. Nemůžeme letadlům poskytnout žádný ochranný štít proti ohni, protože všechna naše hasicí zařízení jsou stále ještě v pohotovosti kvůli samotnému požáru. Až bude po všem, tak začne rozsáhlé vyšetřování.“

Hořelo v imigrační části letiště, oheň se pak rozšířil do příletové haly. Několik metrů vysoké plameny dvoupatrovou budovu kompletně pohltily. Vedení letiště nechalo vyklidit i letištní plochu. Většina spojů byla přesměrována do Mombasy nebo do sousedních zemí. Mluvčí letiště později oznámil, že odpoledne bude obnoven provoz nákladních letounů a spojů na domácích linkách.

Požár představitelé letiště označili za mimořádně rozsáhlý. Na místo dokonce dorazil prezident Uhuru Kenyatta.

K neštěstí došlo přesně 15 let od útoku na americké ambasády v Keni a Tanzánii. Zemřelo při nich 224 lidí, dalších víc než 5 tisíc se zranilo. Zatím ale nic nenasvědčuje tomu, že by mezi událostmi byla nějaká souvislost.

Doporučení českého ministerstva zahraničí:

Ministerstvo zahraničních věcí doporučuje českým občanům cestujícím do Keni včas kontaktovat své cestovní kanceláře nebo letecké společnosti, dbát během pobytu zvýšené opatrnosti a sledovat aktuální situaci prostřednictvím místních i mezinárodních médií.

Zdroj: mzv.cz

Na letišti v Nairobi zuřil požár (zdroj: ČT24)