La Repubblica: Papež odstoupil kvůli Vatileaks

Řím - Papež Benedikt XVI. údajně odstupuje kvůli rozsahu aféry Vatileaks, která se týká vynesení církevních dokumentů. Píše to italský deník La Repubblica s odvoláním na nejmenovaný zdroj. Trojice kardinálů ho o případu informovala týden před Vánocemi. V tu samou dobu se papež měl taky dozvědět o korupci ve Vatikánu a údajných homosexuálních vztazích prelátů.

La Repubblica píše, že 17. prosince papeži trojice kardinálů přinesla 300stránkovou tajnou zprávu o aféře Vatileaks, tedy vynesení důvěrných církevních dokumentů jeho komorníkem. V dokumentu se prý mimo jiné psalo o homosexuálních vztazích vatikánských prelátů. 

Zpráva prý upozorňuje na „nečisté vlivy“ na členy kurie. Někteří vysocí preláti údajně byli pod vlivem laiků, s nimiž udržovali vztahy „světské povahy“. Kardinálové prý dokonce vytvořili tajnou homosexuální síť, která v Římě a Vatikánu organizovala sexuální schůzky. Patřili k ní i členové kurie, kteří jsou kvůli své sexuální orientaci vydíratelní. 

Vatikán se k článku zatím nevyjádřil a ke kauzám vytrvale mlčí. Podle spolupracovníka ČT ve Vatikánu Josefa Kašpara je ale pravděpodobné, že tyto otázky skutečně mohly k odstoupení papeže přispět. „Tento druhý nejvýznamnější italský deník má několik odborníků na problémy Vatikánu, kteří jsou za normálních okolností v těchto otázkách velice střízliví a velmi opatrní, protože je velmi obtížné proniknout za hradby Vatikánu,“ uvedl Kašpar o věrohodnosti článku. 

Sám tvrdí, že otázku Vatileaks sice řešil soud, jenže problém dál zůstává pod pokličkou a nebyl ve Vatikánu zcela dořešen.

Za vynášení tajných dokumentů byl k 18 měsícům vězení odsouzen komorník papeže Benedikta XVI. Paolo Gabriele. Dokumenty, jež Gabriele z papežovy rezidence odcizil, vypovídají například o ostrých osobních sporech některých hodnostářů či o nevybíravých způsobech boje o moc a postup v církevní hierarchii.

Telefonát Josefa Kašpara (zdroj: ČT24)