Kontroverzní bajkalská papírna opět otevře své odpadní kohouty

Moskva - Ruské úřady znovu otevřou kontroverzní papírnu na břehu jezera Bajkal. Mamutí továrna už byla dva roky zavřená, protože do vody vypouštěla nebezpečný odpad bez jakéhokoli zpracování. Ve městě Bajkalsk se teď proti jejímu spuštění demonstruje. Ruské jezero Bajkal představuje pětinu světových zásob pitné vody. Žije zde patnáct stovek vzácných rostlin a živočichů, včetně vzácného tuleně bajkalského. Zatím mezi vážně ohrožené druhy nepatří, ale jeho počty neustále klesají právě kvůli pytlákům a znečištěné vodě.

Město Bajkalsk na břehu Bajkalského jezera je tak rozdělené na dva tábory. Jedni demonstrují, protože se obávají o budoucnost svého jezera. Jiní mají zase strach, že bez práce nezaplatí své účty.

Továrna dávala ještě před dvěma lety práci sedmnácti tisícům lidí. Do vody ale vypouštěla tuny nebezpečného odpadu. Tehdejší prezident Vladimir Putin ji po naléhání ekologů nechal zavřít. Jenže místní úřady teď obrátily a papírna může znovu rozjet provoz. „Tady ve městě není žádná jiná práce, žádné jiné možnosti,“ argumentuje dělnice Natalia Jakimovová.

Alexej Semjonov, účastník demonstrace

„Protestuji proti znovuotevření papírny. Hodně jsem si toho nastudoval a rozhodnutí úřadů mě rozčílilo.“

Reportáž Lucie Horáčkové (zdroj: ČT24)

Veškerý odpad z výroby papíru bude moci po jejím otevření zase téct přímo do jezera. „Také tady žiju, moje děti se tu koupou a klidně piju i vodu z jezera. Továrna prostředí nijak neškodí,“ tvrdí ale Vladimir Filipov, manažer papírny.