Karel III. v Hamburku uctil památku obětí nacismu, v dešti ho vítaly davy lidí

Britský král Karel III. s manželkou Camillou uctili v Hamburku památku obětí druhé světové války a položili květiny u památníku, který připomíná odjezd židovských dětí z nacistického Německa do Velké Británie. Britský panovník v pátek uzavírá třídenní návštěvu Německa, během níž jako první vládnoucí monarcha vystoupil s projevem ve Spolkovém sněmu.

Do severoněmeckého Hamburku odjel Karel III. z Berlína. Na cestě královský pár doprovázeli spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier s manželkou Elke Büdenbenderovou.

Po příjezdu na nádraží Dammtor, kde je přivítal hamburský primátor Peter Tschentscher, položili květiny u sousoší nazvaného Kindertransport – der letzte Abschied (Dětský transport – poslední rozloučení). Plastika připomíná osudy židovských dětí, které jejich rodiče poslali před nacistickou hrozbou do Británie.

Navazující část díla, nazvaná Kindertransport – Die Ankunft (Dětský transport – příjezd), stojí na londýnském nádraží Liverpool Street. Sousoší bylo odhaleno v roce 2006 z iniciativy Karla III., který byl v té době následníkem trůnu.

Následně britský král položil věnec u kostela svatého Mikuláše, jenž byl poničen během druhé světové války při náletech amerických a britských bombardérů. Poničený kostel slouží jako památník obětí druhé světové války a nacistického režimu. Na místě přednesla hamburská biskupka Kirsten Fehrsová modlitbu nazvanou Litanie smíření z Coventry. Toto anglické město se za druhé světové války stalo terčem rozsáhlého německého bombardování.

V Hamburku Karel III. navštívil i radnici a podnikl okružní plavbu po přístavu. Tématem plavby byla zelená energetika. Loď totiž zamířila mimo jiné k někdejší uhelné elektrárně Moorburg, kde Hamburk plánuje výstavbu elektrolyzéru na výrobu vodíku. Zařízení bude produkovat vodík s pomocí elektřiny z větrných a solárních elektráren.

První zahraniční návštěva před korunovací

Německo se stalo první zemí, kterou Karel III. po nástupu na trůn navštívil, a to ještě před nadcházející květnovou korunovací. Do Německa původně zamýšlel přiletět z Francie, tato část cesty však byla kvůli rozsáhlým protestům Francouzů proti důchodové reformě odložena.

Během pobytu v Německu včetně projevu ve Spolkovém sněmu britský král opakovaně zdůrazňoval výjimečnost britsko-německého přátelství. Blízkost, kterou královská rodina k Německu chová, je dána i jejími německými kořeny. Původně se dynastie jmenovala Sasko-Kobursko-Gothajská, na Windsorskou ji přejmenoval v době první světové války Jiří V., pradědeček krále Karla III.

Stejně jako v Berlíně, tak i v Hamburku krále vítaly davy lidí, které neodradilo ani deštivé počasí. Karel III. si se svými příznivci osobně potřásl s rukou a krátce s nimi debatoval. Jeden z komentátorů televize Welt poznamenal, že cesta Karla III. do Německa spíše než královskou návštěvu připomíná příjezd rockové hvězdy.