Juncker a Cameron spolu jednali o reformě EU

Londýn - Reformě Evropské unie byl věnován rozhovor britského premiéra Davida Camerona se šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. Cameron pozval bruselského hosta k pozdní pondělní večeři, při níž zopakoval přesvědčení, že Evropa se musí změnit, aby lépe plnila představy britských voličů. Novinářům to po skončení rozhovorů oznámila mluvčí britské vlády.

Juncker podle mluvčí uvedl, že chce nalézt „řešení pro Británii spravedlivé“ a je ochoten tomu napomoci. „Premiér Cameron zdůraznil, že lidé v Británii nejsou s nynějším stavem spokojeni a věří, že Evropa potřebuje změnu,“ uvedla. Oba státníci se shodli, že k nalezení východiska bude zapotřebí další jednání.
 
Cameron před nedávnými volbami slíbil, že s Bruselem dohodne nový formát britské účasti na fungování Evropské unie a do konce roku 2017 vypíše referendum o britském členství. Svou cestu za reformou zahájil minulý týden na summitu Východního partnerství v lotyšské Rize.

Tento týden se muž z čísla 10 na Downing Street vydá do pěti evropských metropolí, aby o svých záměrech vyjednával. Postupně navštíví Dánsko, Nizozemsko, Francii, Polsko a Německo. Podle agentury Reuters hodlá do červnového summitu Evropské rady osobně jednat i s vůdci všech ostatních 22 států EU.

Úřad britského premiéra také sdělil, že referenda se budou moci zúčastnit pouze ti voliči, kteří mohou hlasovat v britských parlamentních volbách. To znamená, že možnost hlasovat v plebiscitu budou mít občané Británie, Irska, Malty, Kypru a dalších zemí Společenství (Commonwealthu) starší 18 let a žijící v Británii. Hlasovat budou moci i britští občané bydlící méně než 15 let v zahraničí a dále členové horní komory parlamentu a občané Společenství na Gibraltaru, který je britskou korunní kolonií.