Jihovýchod USA zasáhla tornáda. Nechala po sobě pás zpustošené země a nejméně 23 obětí

Nejméně 23 lidí nepřežilo řádení tornád na jihovýchodě Spojených států. Oznámil to šerif nejhůře postiženého okresu Lee County v Alabamě Jay Jones. Počet mrtvých podle něj nejspíš ještě poroste, protože někteří lidé jsou stále pohřešováni. Zatím není ani jasné, kolik je v oblasti zraněných. Média hovoří o dalších desítkách lidí. Kromě Alabamy řádila tornáda také ve státě Georgia.

Pátrání záchranáři po setmění přerušili, protože vzhledem k množství sutin je to nebezpečné. Pokračovat v něm budou za rozbřesku. Materiální škody označil Jones v rozhovoru s tiskem za „katastrofální“.

Záběry z Alabamy ukazují poškozené nebo zcela zničené rodinné nebo mobilní domy a popadané stromy, na mnoha místech nefunguje elektřina.

Živel za sebou podle šerifa zanechal pruh zdevastované země v délce několika kilometrů a o šířce až 400 metrů. Záchranářům pomáhaly drony osazené termokamerou a speciálně cvičení psi.

Řádění tornáda připravilo v Alabamě a Georgii o život desítky lidí (zdroj: ČT24)

Největší spoušť po tornádech podle amerického tisku zůstala v obci Beauregard, která leží asi 95 kilometrů východně od metropole státu Montgomery. Některá americká média uvádějí, že oblast možná zasáhlo hned několik tornád krátce po sobě. 

Televize CNN na svém webu píše, že tornáda pustošila nejen Alabamu, ale také sousední Georgii. Z tamního městečka Talbotton, ležícího v zemědělské oblasti, je pravděpodobně po jeho úderu hlášeno několik lehce zraněných a poškozené domy. Televize odvysílala záběry budov se strženými střechami, převrácených aut a všudypřítomných trosek. Tornádo je hlášeno také z města Cairo.

Varování před silnými rotujícími větrnými víry platí také pro další části Alabamy, Floridu a Jižní Karolínu. Přes jihovýchod USA totiž přechází silný bouřkový systém.

Americký prezident Donald Trump na Twitteru vyzval obyvatele Alabamy, aby na sebe dali pozor. „Rodinám obětí a zraněným: Bůh vám všem žehnej,“ dodal.

Události ČT: Tornáda v Alabamě a Georgii (zdroj: ČT24)