Izrael slaví 60. výročí, oslav se zúčastní i George Bush

Jeruzalém - Americký prezident George Bush míří na Blízký východ. Zúčastní se oslav 60. výročí vyhlášení izraelské nezávislosti a jednat by měl také o bezpečnostní situaci a stoupajících cenách ropy. Před odletem znovu vyjádřil naději, že se do konce jeho funkčního období podaří uzavřít mírovou smlouvu mezi Izraelem a Palestinou. Odborníci tomu ale moc nevěří.

V Izraeli zahájil v úterý prezident Šimon Peres konferenci, která se koná k příležitosti šedesátého výročí vyhlášení státu Izrael. Akce se zúčastní vysocí političtí představitelé, mimo jiné i bývalý český prezident Václav Havel. Pozvání přijalo celkem 13 současných a 14 bývalých hlav států. Přítomen je někdejší britský premiér Tony Blair, bývalý prezident SSSR Michail Gorbačov a někdejší ukrajinský prezident Leonid Kučma.

Dnes na konferenci v Izraeli vystoupí i americký prezident George Bush. Přenos z brífinku odvysílá ČT24 živě od 13:20.

Se vznikem Izraele se Palestinci nesmířili

Před šedesáti lety, 14. května 1948, vznikl nezávislý Izrael, tím zanikla mandátní Palestina. Podle rezoluce OSN měly vzniknout dva státy, židovský a arabský. Arabové na to ale nepřistoupili a krátce po vyhlášení izraelské nezávislosti začala první izraelsko-arabská válka.

Bezprostředně po vyhlášení izraelské nezávislosti opustilo své domovy přes 700.000 Palestinců. Dnes jako uprchlíci žije 4,5 milionu jejich potomků. Naprostá většina z nich se chce vrátit do původních domovů, což je pro Izrael nepřijatelné. Původní rezoluce OSN předpokládala, že nebudou-li se moci uprchlíci vrátit, budou odškodněni. Izrael je v rámci mírových rozhovorů, které letos po sedmileté přestávce obnovil, ochoten hovořit jenom o vyplacení kompenzací uprchlíkům.

Palestinci se dodnes se vznikem nezávislého Izraele nesmířili. Kvůli oslavám výročí vzniku židovského státu, které podle židovského kalendáře probíhají už od 9. května, palestinský premiér Salám Fajad vzkázal Izraelcům: „Jak můžete slavit, když Palestinci trpí kvůli vašemu osídlování a zločinům vašich osadníků? Neslavíme-li společně, není důvod se radovat.“