Ivanka dodrží etiku, po vlně kritiky bude „jen“ Trumpovou neplacenou asistentkou

Dcera amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho české exmanželky Ivany se stane neplacenou státní zaměstnankyní a bude asistovat svému otci, uvádí CNN. Původně měla Ivanka Trumpová pro prezidenta pracovat neoficiálně jako poradkyně, to se ale nelíbilo právním expertům, kteří požadovali, aby se řídila stejnou etikou jako ostatní federální pracovníci.

Trump už dříve oznámil, že jeho dcera bude etická pravidla dodržovat dobrovolně a projde bezpečnostní prověrkou. Dostat měla pracovnu v západním křídle Bílého domu, tedy po jeho boku.

Několik právních expertů a pozorovatelů vlády ale minulý týden poslalo do Bílého domu dopis, ve kterém žádali, aby se Ivanka nestala poradkyní prezidenta, aniž by byla oficiálně zaměstnána Bílým domem. Jen tak je totiž vázána řadou etických pravidel, která například zakazují střet zájmů.

Ivanka následně zareagovala na zmíněné obavy prohlášením, že se tedy stane neplacenou federální zaměstnankyní. Právní zástupce Trumpové Jamie Gorelick řekl, že prezidentova dcera poskytne své finanční údaje tak jako ostatní federální zaměstnanci.

Ivanka Trumpová s prezidentem
Zdroj: Jonathan Ernst/Reuters

„Potěšilo nás, že se rozhodla udělat bezprecedentní krok jakožto první dcera a podpořit takto prezidenta,“ reagoval Bílý dům. Etický poradce bývalého prezidenta Baracka Obamy Norman Eisen k tomu podotkl, že se „pro změnu po etické pohromě Bílý dům probral. Doufejme, že nejde o izolovaný moment příčetnosti“.

Ivanka nadále vlastní svou módní značku, ale každodenní vedení firmy nechala na jiných. Společnost nebude uzavírat dohody s cizími státy a Trumpová bude moci vetovat návrhy nových obchodních partnerů. V rámci Trump organization se vzdala role ve vedení organizace a bude jí vyměřen stálý plat místo podílu na zisku.

168 hodin: Ivana Trumpová jako česká stopa v příběhu nového prezidenta USA (zdroj: ČT24)

Problém představuje zákon o nepotismu z 60. let

Trumpové případ vzbudil mezi kritiky obavy z porušení zákona o protekci z roku 1967, který říká, že žádný veřejný činitel od manažerů federálních agentur až po prezidenta nesmí zaměstnávat příbuzné.

Zákon ale stanoví, že žádný takto dosazený pracovník nemá nárok na plat od federální vlády, což je případ Trumpové a jejího manžela Kushnera, kteří se vzdali mzdy. Kushner se stal Trumpovým předním poradcem v lednu. Ministerstvo spravedlnosti tehdy uvedlo, že zákon o nepotismu porušen nebyl.

„Při výběru svého osobního personálu má prezident neobvyklou míru svobody,“ konstatoval právník Daniel Koffsky z úřadu, který má na starosti interpretaci federálního zákona, jenž platí pro Bílý dům.