Hladina Mississippi je nejvýš za posledních 80 let

Memphis (USA) - Rozvodněná řeka Mississippi vystoupila v pondělí večer místního času ve městě Memphis do výšky 14,6 metru a dosáhla tak nejvyšší hranice od 30. let minulého století. Voda vyhnala z domovů stovky lidí, ale protipovodňové hráze jsou podle záchranářů natolik odolné, že centrum města nezatopí. Úřady vyzvaly k evakuaci 1 300 domů, vyklizena byla i místní věznice.

Podle meteorologů už řeka kulminovala, to nejhorší má tedy ohrožené město za sebou. Hasiči otevřeli protipovodňové propusti, aby mohla voda proudit do okolních lesů a nezatěžovala ochranné systémy u města New Orleans na dolním toku Mississippi. Provizorní obydlí pro evakuované jsou v Memphisu plná lidí, policie chrání vyklizené domy před rabováním.

Proslulá memphiská hudební studia, kde v minulosti nahrávali své nejslavnější hity Elvis Presley, Johnny Cash, Otis Redding a další hvězdy, zůstala povodněmi nedotčena. Ohroženo není ani bývalé Presleyho sídlo Graceland, které leží několik kilometrů jižně od městského centra.

Mississippi se vylila z břehů (zdroj: ČT24)

Dosavadní rekord zaznamenali v Memphisu v roce 1937, kdy tu voda vystoupila do výšky 14,8 metru, tedy pouhých 20 centimetrů výš než nyní. Protipovodňové hráze jsou v Memphisu vysoké 17,7 metru.

Meteorologové původně očekávali kulminaci až ve středu, ale podle jejich dnešní předpovědi již tou dobou bude voda opadávat. Guvernér státu Mississippi Bill Haslam ale varoval občany, že na některých místech se vysoká hladina může držet až dva týdny.

Povodně na jihu USA způsobily vytrvalé silné deště a tání sněhu na horním toku Mississippi. Katastrofě zabránil jen důmyslný systém protipovodňových zábran vybudovaných po záplavách ve 20. a 30. letech minulého století. V roce 1927 na jihu USA zahynuly ve vodách rozbouřené řeky Mississippi stovky lidí.