FBI se obejde bez Applu. Údajně odblokovala mobil střelce

Spor o odblokování mobilního telefonu útočníka z kalifornského San Bernardina se obejde bez dalšího soudního nařízení. FBI totiž uvedla, že se dostala k obsahu telefonu Syeda Farookai bez pomoci výrobce zařízení Applu. Ten odmítl spolupracovat, jelikož by mohl vzniknout nebezpečný precedens ohrožující ochranu osobních údajů.

Vláda „se úspěšně dostala k údajům ve Farookově iPhonu, a tak už není pomoc Apple potřebná“, praví se v dokumentech ministerstva spravedlnosti zaslaných k soudu. Odvolalo tak svou žalobu na společnost Apple, kterou se domáhalo, aby výrobce pomohl s odblokováním telefonu.

Už dříve ministerstvo požádalo o odročení soudního jednání, protože se úřady chystaly vyzkoušet novou metodu, od níž si slibovaly průnik k obsahu telefonu. Jakým způsobem se expertům pracujícím pro federální úřady podařilo do telefonu nakonec proniknout, ministerstvo nespecifikovalo.

FBI se zajímá o možnou komunikaci Syeda Farooka a jeho manželky Tashfeen Malikové s teroristickou organizací Islámský stát. V San Bernardinu loni v prosinci postříleli 14 lidí a dalších 22 zranili. Následně v přestřelce s policií zahynuli. Farookův telefon iPhone 5C by prý mohl obsahovat důkazy.

Apple nechtěl vytvářet „zadní vrátka“

Americký výrobce počítačů a telefonů Apple na zprávu zareagoval prohlášením, že k
„žalobě nikdy nemělo dojít“. Společnost dříve varovala před vytvářením „zadních vrátek“ k obsahu mobilů, zneužitelných zločinci a vládami.

Apple požadavky úřadů odmítal, protože by mohly také vytvořit nebezpečný precedent, ospravedlňující v budoucnu další požadavky úřadů na přístup k osobním údajů dalších občanů z nejrůznějších důvodů. V tomto sporu se za Apple postavili bezpečnostní experti, ochránci práva na soukromí a další přední technologické firmy jako Google, Facebook či Microsoft. Úřady v této při podporovali pozůstalí po obětech útoku v San Bernardinu.

Někteří právní odborníci tvrdí, že proniknutí do Farookova telefonu může nastavit nové standardy toho, kam až mohou úřady zajít v přístupu do soukromí obyvatel USA. „Co je vhodné a co už by mělo být za hranicí? Co bude FBI dělat s technikou, kterou právě objevila?“ řekl listu Los Angeles Times Gregory Nojemi z nevládní organizace Centrum pro demokracii a technologie. Úspěch FBI podle něho přinese mimo jiné nový pohled soudů na všechny další
podobné spory.