EU je po útocích v Bruselu odhodlaná prosadit opatření proti terorismu

Členské země EU jsou po teroristických útocích v Bruselu odhodlané vyměňovat si daleko těsněji potřebné informace a spolupracovat v boji proti terorismu. Po mimořádném jednání unijních ministrů odpovědných za spravedlnost a bezpečnost to řekli nizozemský ministr vnitra Ronald Plasterk a belgický ministr spravedlnosti Koen Geens. Český ministr vnitra Milan Chovanec připustil, že existuje možnost opakování útoků podobných těm z Bruselu.

Na bruselském letišti Zaventem a v soupravě metra útočili nejméně čtyři lidé, většina byli sebevražední atentátníci. K akci se přihlásil Islámský stát. Identifikovaní útočníci, z nichž mnohé už belgická policie znala, byli podle dostupných informací v kontaktu se Salahem Abdeslamem, jedním ze spolupachatelů teroristických útoků v Paříži loni v listopadu.

Unie je nyní podle ministrů odhodlána už skutečně prosadit kroky, na nichž se země v oblasti boje proti terorismu v minulosti dohodly. Mnohé z nich však zatím z různých důvodů nezačaly skutečně fungovat. Příkladem může být jmenný rejstřík pasažérů leteckých spojů, který stále čeká na přijetí v europarlamentu.

Geens ocenil podporu, které se Belgii od evropských partnerů dostalo. Před novináři bez dalších detailů uvedl, že mu kolegové ze tří zemí přímo na jednání nabídli informace, které mohou být pro vyšetřování úterní bruselské tragédie zřejmě velmi důležité.

„Brutální a barbarské útoky zasáhly srdce Evropy, měly za cíl otřást našimi hodnotami, svobodou a vším, co je nám drahé,“ poznamenal Geens.

Lucemburský ministr spravedlnosti Braz se svým belgickým protějškem Geensem
Zdroj: Francois Lenoir/Reuters

Podle belgického ministra musejí země EU dosáhnout skutečně plného vzájemného přístupu k databázím souvisejícím s bezpečnostní problematikou, od Schengenského informačního systému po databáze Europolu. Český ministr vnitra Milan Chovanec v této souvislosti ocenil pokrok, který zde země Unie udělaly za posledních několik měsíců. Česko bylo ještě na podzim jedním z pouhých pěti států, které s touto databází spolupracovaly.

Podobně je podle Geense důležitá plná a rutinní výměna soudních informací. „Na základě událostí z Paříže i Bruselu zjišťujeme, jak zásadní je, aby si naše zpravodajské služby i soudní systémy vyměňovaly všechny relevantní informace, které jsou potřeba,“ poznamenal ministr s odkazem na listopadové krvavé teroristické útoky v Paříži.

Ty byly plánované z Bruselu a vyšetřují je společně Francouzi a Belgičané. Podle Geense jsou právě takové společné týmy dalším potřebným momentem, který je pro boj s terorismem nutný.

Unie hledá cestu k elektronické komunikaci

Země Evropské unie začínají také zvažovat, jak zajistit svým bezpečnostním službám rychlý a efektivní přístup k elektronické komunikaci možných pachatelů teroristických útoků, tedy například ke službám, jako je Viber či Skype.

„Jde o otevření internetu, jde o komunikace, které nejsou klasické jako staré telefonní hovory,“ vysvětlil Geens. V Evropské unii, která dosud kladla ve vztahu k firmám i například tajným službám Spojených států velký důraz především na ochranu osobních údajů, to může být kontroverzní téma.

V závěrečném společném prohlášení ministři zdůrazňují potřebu rychlého přijetí protiteroristických návrhů předložených už Evropskou komisí:

  1. Rozkrytí sítě teroristů, kteří spáchali útoky v Bruselu a Paříži.
  2. Přijetí směrnice o PNR (jmenná evidence cestujících) v dubnu 2016 a její implementace do národních legislativ.
  3. Dokončení legislativy související s bojem proti terorismu, ochranou vnější schengenské hranice, tedy zavedením systematických kontrol na vnější hranici Schengenu, zbraňovou legislativou, rozšířením systému Evropského informačního systému rejstříků trestů o záznamy občanů ze zemí mimo EU, či bojem proti padělání dokumentů.
  4. Sdílení informací o cestujících s přepravci za účelem zefektivnění analýzy rizik.
  5. Zvýšení využití a interoperability evropských a mezinárodních databází. Evropská komise plánuje připravit v nadcházejících týdnech sdělení k tzv. smart borders.
  6. Rychlejší a efektivnější získávání elektronických důkazů – digitální evidence.
  7. Rozvíjení preventivních opatření v rámci EU Sítě pro zvyšování povědomí o radikalizaci, včetně vytvoření komunikační strategie vůči propagandě IS a vytvoření rehabilitačních programů pro bojovníky navrátivší se ze Sýrie či Iráku.
  8. Vytvoření informační platformy v rámci Protiteroristické skupiny CTG pro výměnu informací v reálném čase.
  9. Vytvoření společného týmu expertů Europolu k vyšetřování mezinárodní dimenze teroristické hrozby.
Chovanec: Ještě před dvěma měsíci se informace sdílely vlažně (zdroj: ČT24)

Chovanec: Je naivní myslet si, že mezi uprchlíky nejsou teroristé

Český ministr Chovanec spojil trvající nebezpečí terorismu s migrační vlnou. „Kdo si myslí, že pokud do Evropy zamířil milion lidí, že jsou to samí andělé a nejsou mezi nimi teroristé, zločinci, tak je naivní,“ uvedl. Připomněl, že nejméně jeden útočník z Paříže se mezi migranty pohyboval.

Podle něj je brzy na to řešit, zda před bruselskými útoky selhala belgická policie či tajné služby. „Teď je důležité, aby byl v Belgii klid, aby se to nemohlo opakovat. Potom bude dost času, aby Belgičané hledali, kdo vinu nese či nenese,“ podotkl Chovanec. Belgičtí ministři vnitra a spravedlnosti Jan Jambon a Koen Geens dali k dispozici své funkce, premiér Charles Michel ale jejich odchod odmítl.