Erdogan předal Saúdům i USA záznam spojený s vraždou novináře Chášakdžího

Turecko poskytlo Saúdské Arábii, USA, Německu, Francii a Velké Británii nahrávky související s vraždou saúdského opozičního novináře na konzulátu v Istanbulu. Informovala o tom agentura Reuters. Turecké zdroje už dříve zmiňovaly existenci zvukového záznamu vraždy. Prezident Recep Tayyip Erdogan prohlásil, že vrah novináře je mezi patnácti osobami, které přijely do Turecka den před zločinem.

Chášakdží vešel 2. října na saúdskoarabský konzulát v Istanbulu kvůli rozvodovým papírům, načež zmizel. Saúdská Arábie nejprve tvrdila, že z budovy normálně odešel, pak oznámila, že zemřel po bitce s lidmi, s nimiž se na ambasádě sešel. Saúdský prokurátor ale později prohlásil, že vražda novináře byla předem naplánovaná.

Stejný názor vyjádřil dříve i turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. V Saúdské Arábii už zadrželi osmnáct lidí, mezi nimiž je podle Erdogana i patnáct členů komanda, které přijelo na konzulát novináře zabít a z Turecka rychle odjelo.

Rijád slibuje, že viníky řádně potrestá, stále ovšem popírá, že objednavatelem vraždy byl korunní princ Muhammad bin Salmán, a nechce podezřelé vydat Turkům.

Pozůstatky zmizely

Podle tureckého prokurátora byl Chášakdží uškrcen krátce po vstupu na konzulát, jeho tělo pak bylo rozčtvrceno. Kde se nachází, ale není jasné. Jeden z poradců tureckého prezidenta nedávno naznačil, že mohlo být rozpuštěno v kyselině.

Synové zavražděného novináře již požádali úřady své země o vydání otcova těla, aby jej mohla rodina pohřbít v Medíně. Rodina zároveň odmítla, že by byl Chášakdží radikál a stoupenec Muslimského bratrstva.