Cvičení NATO v Bavorsku se zaměřuje na boj v hybridní válce

V Německu probíhá v těchto dnech hlavní část jednoho z největších letošních cvičení Severoatlantické aliance. Česká armáda na něj vyslala 1400 mužů a žen i velitele. Trénují tam společný zásah proti nepříteli v hybridní válce.

Máme rozdílné zbraně, máme rozdílné spojovací prostředky - to všechno se musí procvičit, abychom byli schopní společně válčit.
plk. Josef Kopecký
velitel cvičení Allied Spirit II

Cvičení pod názvem Allied Spirit má velký význam pro českou armádu. Velitelem mezinárodního úkolového uskupení je totiž její příslušník plukovník Josef Kopecký. K dispozici má jednotky osmi zemí. Největší kontingenty vyslaly Česko, Spojené státy a Británie. „Devět praporů, co mám, by mělo v rámci sboru porazit nepřítele v prostoru, který jsme dostali přidělený, vytlačit ho nebo zlikvidovat,“ popsal úkol jednotek Kopecký.

Cvičení podle něj znamená jasný přínos pro českou armádu. „Benefit tady je ten, že na českém území cvičíme s Čechy. A tady cvičíme v prostředí, ve kterém bychom v rámci NATO působili. To znamená, že partnery poznáváme, slaďují se tady doktríny,“ dodal Kopecký.

„Cílem cvičení je podpořit vzájemnou spolupráci mezi spojenci. Vytváříme realistické podmínky, v nichž naše jednotky musí na taktické úrovni spolupracovat,“ řekl americký generál Christopher Cavoli, který cvičení připravil a dohlíží na jeho průběh. „Cvičení je velmi komplikované, na jeho konci ale budou naše jednotky mnohem lépe připravené působit společně a čelit současným výzvám,“ zdůraznil Cavoli.

Vojáci trénují všechny úkoly - útoky, obranu i stabilizační postupy. Manévry se konají na cvičišti americké armády v Bavorsku. Plocha 200 kilometrů čtverečních je stále pod dohledem nejmodernější techniky.

Cvičení se účastní jednotky osmi armád, řídí jej plukovník Kopecký (zdroj: ČT24)