Členové Greenpeace obsadili ropnou plošinu Statoilu

Oslo/Haag - Aktivisté mezinárodní ekologické organizace Greenpeace obsadili ropnou plošinu norské společnosti Statoil nedaleko Medvědího ostrova v Severním ledovém oceánu. Šest aktivistů připoutaných k vrtné plošině připravené na těžbu pro ruskou společnost Gazprom zatkla policie v Nizozemsku.

Greenpeace protestuje proti podmořskému průzkumu možností těžby ropy a zemního plynu v Arktidě. Státní firma Statoil v pondělí získala povolení k další těžbě v severní části Barentsova moře po přestávce, kterou si svou stížností proti těžbě vynutila právě organizace Greenpeace.

Mluvčí Greenpeace Juha Aromaa oznámil, že 15 aktivistů ráno proniklo na ropnou plošinu Statoilu, zhruba 175 kilometrů od Medvědího ostrova. Pracovníci ropného zařízení prý nekladli odpor. Aktivisté plošinu krátce okupovali už loni, než je zadrželi ruští vojáci a byli obviněni z pirátství, za což jim hrozily mnohaleté tresty. Propuštěni byli na základě amnestie z iniciativy ruského prezidenta Vladimira Putina.

Greenpeace označuje norský Statoil za „arktického agresora“ a plány na těžbu prý ohrožují Medvědí ostrov, který je neobydlenou přírodní rezervací se vzácnými druhy živočichů.

Organizace Greenpeace rovněž uvedla, že 30 jejích aktivistů dnes v nizozemském přístavu Ijmuiden proniklo na plošinu, kterou si objednal ruský Gazprom pro těžbu v Pečorském moři. Policie plošinu podle organizace vyklidila po pěti hodinách. Šest ekologických aktivistů bylo zatčeno, protože navzdory policejní výzvě odmítli plošinu opustit.